Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο Γέλεν: Δύσκολο το πλαφόν στο ρωσικό ντίζελ

Η επιβολή ορίου τιμής στο αργό πετρέλαιο πέτυχε, αλλά στα διυλισμένα προϊόντα είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα. «Μπορεί να μη μας βγει», κρίνει η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ. Το νέο μέτρο θα μας επηρεάσει πολύ περισσότερο.

Φρένο Γέλεν: Δύσκολο το πλαφόν στο ρωσικό ντίζελ

Οι δυτικές χώρες επιδιώκουν να διαμορφώσουν ανώτατα όρια τιμών στα ρωσικά προϊόντα διύλισης πετρελαίου για να εξασφαλίσουν τη συνεχή ροή του ρωσικού ντίζελ, αλλά οι αγορές είναι περίπλοκες και υπάρχει πιθανότητα τα πράγματα να μην πάνε όπως πρέπει, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, μεταδίδει το Reuters.

Η G7 μαζί με την Αυστραλία εφάρμοσαν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου, απαγορεύοντας τη χρήση ναυτιλιακών ασφαλίσεων, χρηματοοικονομικών και άλλων υπηρεσιών που παρέχονται από τη Δύση για φορτία με τιμή άνω των 60 δολ. ανά βαρέλι.

Τώρα επεξεργάζονται την τελική διαμόρφωση δύο ξεχωριστών πλαφόν στα ρωσικά προϊόντα διύλισης πετρελαίου, σε ντίζελ και μαζούτ, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου μαζί με την απαγόρευση των εισαγωγών ντίζελ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε η Γέλεν σε δημοσιογράφους στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Το ένα πλαφόν θα καλύπτει προϊόντα υψηλής αξίας, που πωλούνται συνήθως με τιμή premium, ενώ το άλλο θα αφορά προϊόντα χαμηλής αξίας.

Η Γέλεν τόνισε, ωστόσο, ότι ο καθορισμός των νέων ανώτατων ορίων τιμών έχει αποδειχθεί «πιο περίπλοκος» απ' ό,τι για το αργό, με δεδομένη την ποικιλία των διαφορετικών πετρελαϊκών προϊόντων, τη δομή της τιμολόγησης και τη σημασία να εξασφαλιστεί η συνεχής προμήθεια ρωσικού ντίζελ στην αγορά.

«Είναι πιο περίπλοκο, αλλά εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε πώς θα επιτύχουμε τους ίδιους στόχους», είπε.

«Ξέρετε, υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα πράγματα να μην πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά έχουμε μελετήσει τις αγορές πολύ προσεκτικά και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε νέα πλαφόν με την ίδια επιτυχία, όπως στην περίπτωση του ρωσικού αργού», είπε, προσθέτοντας ότι φυσικά μπορούν να γίνουν προσαρμογές με την πάροδο του χρόνου.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, εξάλλου, πρόκειται να αναθεωρήσουν την ανώτατη τιμή του ρωσικού αργού τον Μάρτιο.

Ενεργειακοί αναλυτές και traders ανησυχούν πάντως ότι η αναδιάρθρωση των παγκόσμιων ροών πετρελαϊκών προϊόντων, ιδιαίτερα του ντίζελ, δεν θα είναι τόσο ομαλή όσο ήταν στην περίπτωση του αργού. Το καύσιμο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της ΕΕ, καθώς τροφοδοτεί αυτοκίνητα, βιομηχανικές υποδομές και πολλά άλλα.

Το πρώτο ανώτατο όριο τιμής, που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, έχει αποδειχθεί επιτυχημένο μέχρι στιγμής, καθησυχάζει η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας την πτωτική πορεία που ακολουθεί το ρωσικό αργό.

«Έχουν εκφράσει ανησυχία για τα έσοδά τους, ενώ δεν έχουμε δει κανένα σημάδι ότι παρακρατούν πετρέλαιο από την αγορά», είπε σχολιάζοντας τη ρωσική στάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v