Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μπόρις Τζόνσον, η διαπλοκή με το BBC και το δάνειο των £800.000

Η υπόθεση διαπλοκής του παραιτηθέντος πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του BBC τον φέρνει αντιμέτωπο με ακόμη μια πιθανή κοινοβουλευτική έρευνα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, η διαπλοκή με το BBC και το δάνειο των £800.000

Είναι γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον, αν και πλέον βρίσκεται στα πίσω έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, συνεχίζει όχι μόνο να απασχολεί, αλλά και να επηρεάζει έντονα τη βρετανική πολιτική σκηνή. Βέβαια θα έλεγε κανείς «για… τους λάθος λόγους». Αυτή τη φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα των κυριακάτικων Times, φαίνεται πως ο τότε πρωθυπουργός ζητούσε οικονομικές συμβουλές από τον τωρινό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του BBC Ρίτσαρντ Σαρπ, λίγο όμως πριν ο δεύτερος οριστεί από τον πρώτο στη θέση αυτή.

Ο 67χρονος Ρίτσαρντ Σαρπ, πριν αναλάβει τον Ιανουάριο του 2021 τη διοίκηση του μεγαλύτερου και παλαιότερου κρατικού σταθμού στον κόσμο (BBC), ήταν τραπεζίτης στην JPMorgan και την Goldman Sachs. Μετά από χρόνια, όμως, λειτουργούσε ως ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος, όπως για παράδειγμα στον Μπόρις Τζόνσον όταν εκείνος ήταν δήμαρχος Λονδίνου (την περίοδο 2008-2010) ή στον τωρινό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο της πανδημίας. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο εκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Σαρπ είχε δωρίσει 400.000 λίρες στο Συντηρητικό κόμμα.

Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος θέλησε το 2020 να θέσει τον εαυτό του υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του BBC. Λίγο πριν τη διαδικασία πρόσληψης του, τον προσέγγισε ο παλιός του φίλος Τζόνσον με την ελπίδα να τον βοηθήσει να βρει εγγυητή για ένα προσωπικό δάνειο, το οποίο άγγιζε τις 800.000 λίρες.

«Κλειδί» για το δάνειο Τζόνσον ο... ξάδελφος

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τελικά ο άνθρωπος «κλειδί» για το δάνειο του Τζόνσον έμελλε να είναι ο Σαμ Μπλιθ, ένας πολυεκατομμυριούχος Καναδός επιχειρηματίας και μακρινός ξάδελφος του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού. Οι τρεις τους φαίνεται πως συναντήθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς, όμως σήμερα επιμένουν ότι στο δείπνο αυτό δεν συζητήθηκαν καθόλου τα οικονομικά του Τζόνσον.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2020, έναν μήνα πριν ο Σαρπ οριστεί στη θέση του BBC, η Επιτροπή Ηθικής και Ορθότητας του υπουργικού συμβουλίου (Cabinet Office propriety and ethics) είχε στείλει επίσημη επιστολή στον Τζόνσον που τον προειδοποιούσε να σταματήσει να προσεγγίζει τον Ρίτσαρντ Σαρπ ζητώντας του οικονομικές συμβουλές, ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαδικασία πρόσληψης στο κρατικό κανάλι.

Ο Τζόνσον λίγες μέρες μετά επέλεξε τον Σαρπ ως εκλεκτό του υποψήφιο και στις 6 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία πρόσληψης για τη θέση γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι από τον οργανισμό. Μάλιστα, όποιος καταφέρνει να την κερδίζει ουσιαστικά γίνεται ο νέος θεματοφύλακας της ουδετερότητας και ανεξαρτησίας του BBC.

Οι αντιδράσεις σήμερα

Οι αντιδράσεις σήμερα μετά τις αποκαλύψεις είναι έντονες. Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών ζητά εδώ και τώρα κοινοβουλευτική έρευνα για το θέμα, καθώς τονίζει ότι η σχέση αυτή θα έπρεπε να είχε δημοσιοποιηθεί στη Βουλή πριν την πρόσληψη και όπως το ορίζει ο νόμος.

Επισημαίνεται ότι η φόρμα της κυβέρνησης για τη θέση στο BBC αναφέρει ρητά πως «δεν μπορεί κάποιος να αναλάβει εφόσον έχει παραλείψει να δηλώσει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων», συνεχίζοντας προς τους υποψηφίους ότι «πρέπει να αναφέρουν οποιαδήποτε ζητήματα στο προσωπικό ή επαγγελματικό ιστορικό που με τον διορισμό τους θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή να προκαλέσουν αμηχανία ή να θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του κοινού».

Παράλληλα, και ο υπουργικός κώδικας δεοντολογίας τονίζει ότι «οι υπουργοί πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα προκύψει ή δεν θα μπορούσε να γίνει εύλογα αντιληπτό ότι θα προκύψει σύγκρουση μεταξύ των δημόσιων καθηκόντων τους με των ιδιωτικών, οικονομικών ή άλλων συμφερόντων».

Εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον, μεταξύ άλλων, δήλωσε σήμερα ότι «ο κύριος Τζόνσον είχε όντως δείπνο με τον κύριο Σαρπ, τον οποίο γνωρίζει 20 χρόνια, και με τον ξάδελφό του. Οπότε τι; Σιγά το θέμα», υποβαθμίζοντας εμφανώς το γεγονός.

Από την άλλη, ο Ρίτσαρντ Σαρπ επισήμανε ότι «έφερε απλά ανθρώπους σε επαφή και δεν υπήρξε καμία σύγκρουση συμφερόντων». Παράλληλα δε, εκπρόσωπος του BBC διευκρίνισε ότι «το κανάλι δεν έχει κανέναν απολύτως ρόλο στην πρόσληψη και οποιαδήποτε απορία είναι ζήτημα της κυβέρνησης».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v