Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα ΗΠΑ στο Κίεβο: Αφήστε το Μπαχμούτ, εκπαιδευτείτε στα νέα όπλα

Αμερικανοί αξιωματούχοι προτρέπουν την Ουκρανία να αλλάξει στρατηγική και να μην κάνει τώρα μεγάλη αντεπίθεση. Γιατί δόθηκαν πολλά τεθωρακισμένα.

Μήνυμα ΗΠΑ στο Κίεβο: Αφήστε το Μπαχμούτ, εκπαιδευτείτε στα νέα όπλα

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμβουλεύουν την Ουκρανία να μην προχωρήσει σε μια μεγάλη επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι προμήθειες των όπλων που περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο και γίνει η απαραίτητη εκπαίδευση, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν στην απόφασή τους να μη δώσουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, εν μέσω διαμάχης με τη Γερμανία για τα τανκς.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ενέκρινε ένα νέο πακέτο όπλων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο: «Η Ουκρανία θα λάβει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται», όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει την πρόθεση της Πολωνίας να στείλει γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard στην Ουκρανία.

Οι επαφές των ΗΠΑ με την Ουκρανία αναφορικά με το θέμα πιθανών αντεπιθέσεων έγιναν στο πλαίσιο της διασφάλισης ότι οι Ουκρανοί θα αφιερώσουν αρκετό χρόνο πρώτα στην εκπαίδευση στα πιο νέα όπλα που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη ότι θα στείλουν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που περιελάμβανε την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Wendy Sherman και τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jon Finer βρέθηκε στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες για συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η πεποίθηση στην Ουάσιγκτον είναι ότι η Ουκρανία έχει ξοδέψει σημαντικούς πόρους για την υπεράσπιση της πόλης Μπαχμούτ, αλλά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι Ρώσοι να απωθήσουν τελικά τους Ουκρανούς από αυτήν την πόλη, είπε ο αξιωματούχος. Εάν συμβεί αυτό, δεν θα οδηγήσει σε καμία στρατηγική αλλαγή στο πεδίο της μάχης, συμπλήρωσε.

Ενα ζήτημα για τους Ουκρανούς, είπε ο αξιωματούχος, είναι το κατά πόσο θα συνεχίζουν να υπερασπίζονται το Μπαχμούτ, τη στιγμή που προετοιμάζονται για μια επίθεση με στόχο να εκδιώξουν τους Ρώσους από περιοχές που κατέχουν στη νότια Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με τους Ουκρανούς σε αυτό το θέμα, είπε ο αξιωματούχος.

Σε ένα άλλο ζήτημα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συμβουλεύουν την Ουκρανία να προσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο και να σταματήσει την προσπάθεια να απαντά σε κάθε γύρο βολών του ρωσικού πυροβολικού, επειδή τελικά η Μόσχα θα κερδίσει το πλεονέκτημα μέσω της φθοράς, είπε ο αξιωματούχος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τελευταία αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα, επειδή θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολεμά, είπε ο αξιωματούχος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v