Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurometaux: Στήριξη αμερικανικού τύπου ζητά η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, υπό την προεδρία του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ, ζητώντας δράση με έμπνευση από τον αντίστοιχο νόμο Μπάιντεν.

Eurometaux: Στήριξη αμερικανικού τύπου ζητά η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων

Κορυφαίοι παραγωγοί μετάλλων καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λευκού Οίκου παρέχοντας οικονομική στήριξη για να βοηθήσει την Ευρώπη να διατηρήσει τον έλεγχο των πρώτων υλών που είναι κρίσιμες για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Ένωση Eurometaux, που με πρόεδρο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο εκπροσωπεί σημαντικούς Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η Glencore, η Boliden και η Aurubis, προέτρεψε την ΕΕ να δράσει ακολουθώντας το παράδειγμα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) που θέσπισε η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν και που περιλαμβάνει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση των εγχώριων επενδύσεων σε ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για το θέμα έχει τοποθετηθεί ήδη αρθρογραφώντας στο Business Review και το Euro2day.gr ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος & CEO του φερώνυμου Ομίλου και πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας βιομηχανιών Eurometaux.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα για να επεξεργαστούν την απάντησή τους στον αμφιλεγόμενο αμερικανικό νόμο, με ορισμένους να προωθούν μια προσέγγιση «made in Europe» που θα συμβάλει στην ενίσχυση των εγχώριων εταιρειών. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε ένα πακέτο που θα ανέρχεται στο 2% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ, προκειμένου να ανταγωνιστεί το αμερικανικό σχέδιο των 370 δισ. δολαρίων.

«Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, αν και εισάγει διακρίσεις, έδειξε πώς θα μπορούσε να ασκηθεί μια ενεργητική πολιτική για τη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας», ανέφερε η Eurometaux σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη. «Εμείς στην Ευρώπη θα πρέπει να εμπνεόμαστε από αυτό το παράδειγμα, προσφέροντας περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο στις βιομηχανίες μας, ειδικά στη σημερινή ενεργειακή κρίση».

Η Eurometaux πρότεινε πέντε βασικά μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας παρακολούθησης έργων καθαρής ενέργειας και φοροελαφρύνσεων με σκοπό τη στήριξη της στρατηγικής παραγωγής μετάλλων. Επαναδιατύπωσε, επίσης, αιτήματα για μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν οδηγήσει σε απότομη μείωση της παραγωγής μετάλλων στην Ευρώπη.

Αν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες και ορισμένα μεταλλουργεία αυξάνουν την παραγωγή τους, η Eurometaux επισήμανε ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστούν οι ελλείψεις στην αγορά ενέργειας. Ζήτησε, τέλος, από την ΕΕ να παρατείνει τα προσωρινά μέτρα κρατικής στήριξης ως απάντηση στην κρίση, που πρόκειται να λήξουν στο τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v