Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιά το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώσης της τουρκικής λίρας

Υψηλότερο ασφάλιστρο αντιστάθμισης κινδύνου για το τουρκικό νόμισμα, που παίρνει την «πρωτοκαθεδρία» από το ρούβλι. Οι απρόβλεπτες πολιτικές της κεντρικής τράπεζας μπορούν να γίνουν ακόμη πιο απρόβλεπτες.

Φωτιά το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώσης της τουρκικής λίρας

Οι επενδυτές σε νομίσματα πληρώνουν το υψηλότερο premium των τελευταίων τεσσάρων μηνών για να αντισταθμίσουν περαιτέρω απώλειες της τουρκικής λίρας ενόψει εκλογών στη χώρα, γράφει το Bloomberg.

Η διαφορά (spread) στο option εξαμήνου για πώληση λίρας με αντάλλαγμα δολάρια έναντι αυτού της απευθείας αγοράς του τουρκικού νομίσματος διευρύνθηκε στις 13 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για το υψηλότερο premium για ασφάλιστρο αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, ένας τίτλος που κατείχε στο παρελθόν το ρωσικό ρούβλι.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα μεταφερθούν στις 14 Μαΐου έναντι της αρχικής ημερομηνίας της 18ης Ιουνίου. Οι εκλογές θεωρείται κρίσιμες για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μείνουν στο περιθώριο εν μέσω αντισυμβατικών μακροοικονομικών και νομισματικών πολιτικών στη χώρα.

«Φαίνεται πως η προοπτική έχει επιδεινωθεί», δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής χαρτοφυλακίου και στρατηγικής ESG στην TD Securities στο Λονδίνο. «Ενόψει εκλογών, υπάρχει ο κίνδυνος νέων μειώσεων από την κεντρική τράπεζα, βαραίνοντας συνεπώς τις προσδοκίες της αγοράς. Έτσι, τιμολογείται με μεγαλύτερη ακρίβεια ο κίνδυνος περαιτέρω αποδυνάμωσης της λίρας», είπε.

Η λίρα, ένα από τα λίγα νομίσματα που εξακολουθούν να προσφέρουν αρνητικές πραγματικές αποδόσεις, διαπραγματεύεται σε στενό εύρος από τον Σεπτέμβριο χάρη σε μια στρατηγική πολλαπλών παρεμβάσεων. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ακόμη πιο ασαφής ως προς την κατεύθυνση της πολιτικής της, αφαιρώντας τη φράση πως τα τρέχοντα επιτόκια είναι «επαρκή». Το βασικό επιτόκιο έχει μείνει αμετάβλητο για δύο διαδοχικούς μήνες, μετά από μείωση κατά 500 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v