Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία επιδοτεί την εθνική βιομηχανία τσιπ

Ενίσχυση ενός τεχνολογικού τομέα-αλεξικέραυνο της παγκόσμιας γεωπολιτικής, στον απόηχο αντίστοιχων πρωτοβουλιών ΗΠΑ και Ιαπωνίας κατά της Κίνας. Μοχλός ανάπτυξης ή τροχοπέδη το Brexit, κόντρα Σούνακ με Εργατικούς.

Η Βρετανία επιδοτεί την εθνική βιομηχανία τσιπ

Απευθείας χρηματοδότηση για τη στήριξη βρετανικών εταιρειών ημιαγωγών θα παράσχει το Λονδίνο, ως μέρος της στρατηγικής του σ' έναν τομέα που έχει γίνει αλεξικέραυνο της παγκόσμιας γεωπολιτικής, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Το μέτρο θα περιλαμβάνει κεφάλαια κίνησης για νεοφυείς επιχειρήσεις, βοήθεια σε υφιστάμενες εταιρείες και παροχή νέων κινήτρων για venture capitals. Θα δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα που θα συντονίζει τη δημόσια και ιδιωτική υποστήριξη, προκειμένου να ενισχυθεί η βρετανική παραγωγή ημιαγωγών τα επόμενα τρία χρόνια, επισημαίνεται.

Το συνολικό ποσό δεν έχει συμφωνηθεί, αλλά αναμένεται να είναι μονοψήφιος αριθμός δισεκατομμυρίων λιρών. 

Τα τσιπ είναι ζωτικής σημασίας σε οτιδήποτε, από κινητά τηλέφωνα μέχρι αυτοκίνητα, και οι ελλείψεις τους μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αναστάτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Εταιρείες που έχουν ήδη πληγεί από την πανδημία, εξάλλου, επανεξετάζουν τις επενδύσεις τους στη χώρα λόγω της απογοήτευσης από τις καθυστερήσεις στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής.

Οι σύνθετοι ημιαγωγοί βασίζονται σε διαφορετικά υλικά από τα συμβατικά τσιπ πυριτίου και χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες όπως το ασύρματο 5G και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η βρετανική ώθηση για ανάπτυξη της εγχώριας κατασκευής ημιαγωγών ακολουθεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα και την προώθησή της στη βιομηχανία τσιπ. Η Ολλανδία και η Ιαπωνία, βασικές χώρες παραγωγής τσιπ, περιορίζουν επίσης τους δεσμούς με το Πεκίνο.

Προσχέδιο που εκπονήθηκε το 2022 πρότεινε ήδη στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να λάβει μέτρα ώστε να μειωθεί η εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από ημιαγωγούς που προέρχονται από την Ταϊβάν, λόγω της απειλής που θέτει η Κίνα.

Η προμήθεια τσιπ έχει αναχθεί σε ζήτημα μείζονος γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας. Η Βρετανία, σύμφωνα με το εν λόγω προσχέδιο, πρέπει να διαφοροποιηθεί προς άλλες πηγές μικροτσίπ από «φιλικές και ασφαλείς χώρες», καθώς και να επενδύσει δισεκατομμύρια λίρες στην έρευνα και ανάπτυξη.

Ο Σούνακ άλλωστε έχει διακηρύξει την επιθυμία του να επενδύσει σε βιομηχανίες του μέλλοντος και να βοηθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Πέρυσι, επαινώντας την «επιχειρηματική κουλτούρα» της Silicon Valley της Καλιφόρνιας, δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει την ελευθερία κινήσεων που του δίνει το Brexit ώστε να αμβλυνθούν οι ρυθμιστικοί φραγμοί στην καινοτομία.

Από την άλλη, ο Ντέιβιντ Λάμι, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, τόνισε στο Bloomberg ότι η χώρα πρέπει να συνεργαστεί με την ΕΕ για να εξασφαλίσει την προμήθεια ημιαγωγών. «Δεν είναι αλήθεια ότι η Βρετανία μπορεί να τα καταφέρει μόνη της», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v