Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαγορευμένη η σπιτική πίτσα για τους Ιταλούς, είναι πλέον 30% πιο ακριβή

Αλμα κάνουν οι τιμές σε αλεύρι, μοτσαρέλα, ντομάτα, ελαιόλαδο, ενέργεια. Τι αποκαλύπτει ο δείκτης Pizza Margherita του Bloomberg, για το πιο γνωστό, απλό και κλασικό γεύμα. Πόσο αυξήθηκε η προπαρασκευασμένη.

Απαγορευμένη η σπιτική πίτσα για τους Ιταλούς, είναι πλέον 30% πιο ακριβή

Η απόλαυση ενός από τα κλασικά πιάτα της Ιταλίας έχει γίνει αισθητά πιο ακριβή, με το μέσο κόστος μαγειρέματος μιας πίτσας Margherita να αυξάνεται σχεδόν κατά 30% τον Δεκέμβριο από πέρυσι.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, αυτό ξεπερνά κατά πολύ το ποσοστό πληθωρισμού 12,3% του περασμένου μήνα, ο οποίος οφείλεται στην αύξηση της ενέργειας και των τροφίμων.

Η αντίθεση υπογραμμίζει πως ακόμη και μετά από 75 δισ. ευρώ κρατικών μετρητών που δαπανήθηκαν για να βοηθήσουν τους Ιταλούς με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος, υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν όσο αυξάνονται κι άλλο οι τιμές.

Η ανάλυση αποκαλύπτεται από τον νέο μηνιαίο Pizza Margherita Index του Bloomberg, που στοχεύει να παρέχει μια εικόνα για το σοκ κόστους ζωής για τους Ιταλούς, αξιολογώντας τα συστατικά της προετοιμασίας ενός από τα πιο γνωστά και απλά γεύματα της χώρας.

Το κόστος του να φτιάξει κάποιος μία σπιτική πίτσα έχει αυξηθεί πολύ -πιο πολύ από το να αγοράσει μία προπαρασκευασμένη. Η τιμή για την τελευταία είναι αυξημένη κατά μόλις 9,9%.

Πέρα από την ενέργεια, το πιο μεγάλο άλμα στον δείκτη έκανε η μοτσαρέλα -σχεδόν 27% σε ετήσια βάση επίσης τον Δεκέμβρη- και το αλεύρι, που αυξήθηκε λίγο λιγότερο από 22%. Αυτά και τα άλλα συστατικά της συνταγής για μία πίτσα είναι αρκετά κοινά προϊόντα στο καλάθι αγορών ενός τυπικού νοικοκυριού, ακόμα κι αν δεν αφιερώνουν όλοι χρόνο για να τη φτιάξουν στο σπίτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v