Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Επέκταση πιστωτικής γραμμής €100 δισ. σε επιχειρήσεις ενέργειας

Κρατικής στήριξης συνέχεια, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αγορές ενέργειας μέχρι το τέλος του έτους.

Γερμανία: Επέκταση πιστωτικής γραμμής €100 δισ. σε επιχειρήσεις ενέργειας

Η Γερμανία θα επεκτείνει το πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που αναζητούν μετρητά προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορές ενέργειας μέχρι το τέλος του έτους, γράφει το Bloomberg.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Απρίλιο —μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία— και αφορούσε εταιρείες που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, παρέχει ασφάλεια με τη μορφή πιστωτικής γραμμής που παρέχει η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Τον Σεπτέμβριο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είπε στο Bloomberg ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με πέντε εταιρείες. Νέο αίτημα σχετικά με το πόσες εταιρείες έλαβαν πίστωση από το ταμείο δεν απαντήθηκε.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, συνεχίζονται οι κίνδυνοι στις αγορές ενέργειας, ενισχύοντας τις υψηλές απαιτήσεις αντιστάθμισης κινδύνου.

Συνεπώς, η βιομηχανία άσκησε πιέσεις για την παράταση του προγράμματος, παρόλο που επέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές του.

«Τα πολύ στενά κριτήρια για την πρόσβαση αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στη χρήση, για παράδειγμα, για εταιρείες διανομής», δήλωσε στο Bloomberg η Kerstin Andreae, πρόεδρος της ένωσης επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας BDEW. «Το πεδίο εφαρμογής και τα διαθέσιμα μέσα αντιστάθμισης πρέπει να επεκταθούν».

Η ένωση δημοτικών επιχειρήσεων VKU είπε ότι το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιήθηκε σχεδόν καθόλου, επειδή δεν περιλάμβανε τις χιλιάδες εταιρείες που συναλλάσσονται εκτός των χρηματιστηρίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v