Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ προς Τουρκία: Λάβετε υπόψη τον ρόλο του Κογκρέσου για τα F-16

Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αυτό το θέμα τίθεται «σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία», τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

HΠΑ προς Τουρκία: Λάβετε υπόψη τον ρόλο του Κογκρέσου για τα F-16

Νέο μήνυμα έστειλε πριν από λίγο το Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία, συνδέοντας άμεσα το θέμα των F-16 και την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

To αμερικανικό Πεντάγωνο κάλεσε την Τουρκία να λάβει σοβαρά υπόψη τον ρόλο του Κογκρέσου στις διαδικασίες που διέπουν τα θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε η Σελέστ Γουαλάντερ, υφυπουργός Άμυνας αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας, κατά τη διάρκεια ακρόασης για τη Ρωσία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η Γερουσιαστής Τζιν Σαχίν είχε ρωτήσει πώς βλέπει η κυβέρνηση το τουρκικό αίτημα για αγορά και αναβάθμιση των F-16, στη σκιά της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Σουηδία.

«Εγώ είμαι αντίθετη στην παροχή F-16 στην Τουρκία μέχρι να επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών. Και νομίζω ότι αρκετοί συνάδελφοί μου εδώ στο Κογκρέσο συμμερίζονται τις ανησυχίες μου. Γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που σχετίζονται με αυτή την πώληση αλλά ήθελα να εκφράσω μια από τις δικές μου ανησυχίες. Νομίζω ότι η Σουηδία κινήθηκε πολύ μελετημένα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος Ερντογάν δυστυχώς το χρησιμοποιεί αυτό. Φαίνεται πως το κάνει για τα εσωτερικά πολιτικά συμφέροντά του, σε αντίθεση με το συμφέρον του ΝΑΤΟ», είπε η κα Σαχίν ζητώντας από τη Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργό Εξωτερικών, να τοποθετηθεί σχετικά.

Η κα Νούλαντ είπε πως συμφωνεί ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αυτό το θέμα τίθεται «σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία». Έχουμε πει, πρόσθεσε, «το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, ότι χρειαζόμαστε την υποστήριξη αυτού του Κογκρέσου, για να προχωρήσουμε στη βελτίωση στα θέματα ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Τουρκία. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση».

Η κα Γουαλάντερ απάντησε πως το Υπουργείο Άμυνας κάνει ακριβώς τις ίδιες επισημάνσεις στους Τούρκους σε κάθε ευκαιρία, «στη διαδικασία των θεμάτων που διέπουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v