Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουγγαρία: Βέτο σε ευρωπαϊκές κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική ενέργεια

Ο ουγγρικός σταθμός Paks, διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες που κατασκευάστηκαν από τη Ρωσία, ο οποίος καλύπτει το ήμισυ των ενεργειακών της αναγκών. Αύξηση της χωρητικότητάς του σε συνεργασία με τη Μόσχα εξετάζει η Βουδαπέστη.

Ουγγαρία: Βέτο σε ευρωπαϊκές κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική ενέργεια

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό αποκλείεται», δήλωσε ο Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο της Ουγγαρίας, αναφέρει το Reuters.

Πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια πρόταση «σίγουρα θα ασκηθεί βέτο».

Ο ουγγρικός πυρηνικός σταθμός Paks, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του 1980, διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες VVER 440 που κατασκευάστηκαν από τη Ρωσία, με συνδυασμένη ισχύ περίπου 2.000 μεγαβάτ, αναφέρει το Tanjug.

Η Ουγγαρία καλύπτει το ήμισυ των ενεργειακών της αναγκών μέσω του Paks και σχεδιάζει να αυξήσει τη χωρητικότητα αυτού του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής κατά δύο ακόμη αντιδραστήρες σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία κάλεσε προηγουμένως την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, αλλά η Ουγγαρία εμπόδισε την πρωτοβουλία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v