Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμμαχία ΗΠΑ με Ολλανδία, Ιαπωνία στον πόλεμο των τσιπ ενάντια στην Κίνα

Τα «βρήκαν» οι ΗΠΑ με Ολλανδία και Ιαπωνία για τον περιορισμό των εξαγωγών μηχανημάτων παραγωγής τσιπ στην Κίνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Συμμαχία ΗΠΑ με Ολλανδία, Ιαπωνία στον πόλεμο των τσιπ ενάντια στην Κίνα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξασφάλισε συμφωνία με την Ολλανδία και την Ιαπωνία για τον περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων προηγμένων μηχανημάτων κατασκευής τσιπ στην Κίνα σε συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η συμφωνία,  η οποία έχει στόχο να ανακόψει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να αναπτύξει τις δυνατότητες εγχώριας παραγωγής τσιπ, επεκτείνει ελέγχους εξαγωγών που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ τον Οκτώβριο σε εταιρείες που εδρεύουν στις δύο συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ASML, Nikon και Tokyo Electron.

Eκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Eκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εμπορίου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεν υπάρχει προς το παρόν πρόθεση να ανακοινωθούν δημόσια οι περιορισμοί στις εξαγωγές και η εφαρμογή του σχεδίου μπορεί να διαρκέσει μήνες, σύμφωνα με τις πηγές. 

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν επικοινωνούμε για αυτό. Και αν προκύψει κάτι από αυτό, είναι αμφίβολο αν αυτό θα γίνει ορατό» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε νωρίτερα την Παρασκευή στη Χάγη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνομιλίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v