Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέλυσε τον πρόεδρο του κόμματος των Τόρις

Eρευνα για φορο-υποθέσεις του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου διαπίστωσε σοβαρή παραβίαση του υπουργικού κώδικα. Η διαμάχη απείλησε να βγάλει την κυβέρνηση εκτός πορείας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέλυσε τον πρόεδρο του κόμματος των Τόρις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απομάκρυνε σήμερα από την κυβέρνηση τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι, αφού ανεξάρτητη έρευνα για τις φορολογικές του υποθέσεις διαπίστωσε σοβαρή παραβίαση του υπουργικού κώδικα.

Οπως μεταδίδει η DW, eίχε εκκρεμότητες με την φορολογική υπηρεσία (HMRC) και μάλιστα κατά το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην παραιτηθείσα κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, κατά το διάστημα διαδοχής της, δηλαδή για δύο μήνες, την περίοδο μεταξύ 5 Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου του 2022.

Όπως φαίνεται, ο ίδιος προσπάθησε να αποφύγει την καταβολή φόρων, με αποτέλεσμα η υπηρεσία όχι μόνο να του ζητήσει τα οφειλόμενα, αλλά να του επιβάλει και πρόστιμο. Επισημαίνεται ότι το ζήτημα έχει πλέον τακτοποιηθεί από τον Ζαχάουι όμως παραμένει ανεπιβεβαίωτο το χρονικό της διευθέτησης, αλλά και το ακριβές ποσό το οποίο καταβλήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, το ποσό αυτό αγγίζει συνολικά τα 5 εκατομμύρια λίρες ενώ σύμφωνα με τον Guardian, η τελική διευθέτηση είναι 4,8 εκατομμύρια λίρες και από αυτό το ποσό, το 30% είναι το πρόστιμο το οποίο του ζητήθηκε από την φορολογική υπηρεσία.

"Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας Ανεξάρτητου Συμβούλου (για θέματα δεοντολογίας) -τα πορίσματα της οποίας τα κοινοποίησε και στους δύο- είναι σαφές ότι υπήρξε σοβαρή παραβίαση του Υπουργικού Κώδικα", αναφέρει ο Σούνακ σε επιστολή του προς τον Ζαχάουι, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.

"Ως αποτέλεσμα, σας ενημερώνω για την απόφασή μου να σας απομακρύνω από τη θέση σας στην Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας", προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός στην επιστολή του.

Η αποχώρηση του θα είναι μια ανακούφιση για τον πρωθυπουργό, αφού η διαμάχη απείλησε να βγάλει την κυβέρνησή του εκτός πορείας και να αποσπάσει την προσοχή από τη δηλωμένη προτεραιότητά του για αναζωογόνηση της βρετανικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v