Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει το μάτι η Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία

Συνεχίζει να επιδιώκει κοινή είσοδο των δύο χωρών ως τον Ιούλιο, ωστόσο αποτελεί «θετικό σημάδι» η νέα στάση Ερντογάν, που διαχωρίζει το αίτημα του Ελσίνκι από το αντίστοιχο της Στοκχόλμης, δηλώνει ο Φινλανδός ΥΠΕΞ.

Κλείνει το μάτι η Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία

«Θετικό σημάδι» αποτελούν τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του μπορεί να επικυρώσει το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Πέκα Χααβίστο δήλωσε αισιόδοξος, επισημαίνοντας πως η συζήτηση για την επικύρωση του φινλανδικού αιτήματος «αποτελεί βήμα προς τα εμπρός», παρόλο που ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Σουηδία θα λάβει διαφορετική απάντηση και θα καθυστερήσει να ενταχθεί, μετά την επιδείνωση στις σχέσεις Άγκυρας-Στοκχόλμης.

«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδες εμπόδιο για να γίνουν μέλη και οι δύο χώρες», είπε ο Χααβίστο.

Η Φινλανδία συνεχίζει να επιδιώκει την είσοδό της μαζί με τη Σουηδία και ελπίζει να ολοκληρωθεί η επικύρωση του αιτήματος και των δύο χωρών μέχρι τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στα μέσα Ιουλίου, πρόσθεσε ο Χααβίστο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως αποτρεπτικό τρόπο έναντι οποιασδήποτε ρωσικής επίθεσης. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα δύο αιτήματα, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v