Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Ο χειρότερος Ιανουάριος του χρηματιστηρίου από το 2008

Απ' τα ψηλά στα χαμηλά κινείται ο δείκτης Borsa Istanbul, καθώς την εκτόξευση 200% του 2022 διαδέχτηκε καθίζηση 9% τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Καταλύτης η πολιτική αβεβαιότητα, οι επερχόμενες εκλογές και η σταθερή νομισματική ανορθοδοξία.

Τουρκία: Ο χειρότερος Ιανουάριος του χρηματιστηρίου από το 2008

Οι τουρκικές μετοχές άλλαξαν ρότα και από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο γλίστρησαν στις χειρότερες, καταγράφοντας το πιο αδύναμο ετήσιο ξεκίνημά τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση, γράφει το Bloomberg.

To χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul) σημείωνε μηνιαία πτώση 9% την Τρίτη, κλείνοντας τον χειρότερο Ιανουάριο από το 2008 και τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την έναρξη της πανδημίας.

Η πολιτική αβεβαιότητα υπήρξε ο βασικός μοχλός ανατροπής, μετά την περσινή άνοδο σχεδόν 200% για τον γενικό δείκτη και ενώ οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές πλησιάζουν. Φαίνεται πως θα διεξαχθούν τον Μάιο, αντί για τον αρχικό προγραμματισμό της 18ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέρχεται σε μια σκληρή κούρσα, που θα μπορούσε να απειλήσει την 20ετή διακυβέρνησή του, την πιο μακρά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι εκλογές αποτελούν κομβική στιγμή για τις αγορές και τους ξένους επενδυτές, εν μέσω ανησυχιών που απορρέουν από τη χρόνια εμπειρία αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών στην Τουρκία. Και μάλιστα τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, που άγγιξε το 85% το 2022, πριν επιβραδυνθεί προς το τέλος του έτους.

Το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς για τις τουρκικές μετοχές μετά το 2008 

«Η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας που θα στηθεί η κάλπη, αλλά και η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων οδήγησαν σε αυξημένη ζήτηση των επενδυτών για εξαργύρωση των περυσινών κερδών», δήλωσε ο Μπουράκ Ισιάρ της ICBC Turkey Investment.

Τα επιτόκια καταθέσεων αυξήθηκαν πρόσφατα, καθώς οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους να προσελκύσουν περισσότερες αποταμιεύσεις σε λίρες για να ανταποκριθούν σε ρυθμιστικές απαιτήσεις. Το μέσο επιτόκιο για καταθέσεις σε λίρες με τρίμηνη διάρκεια είναι 24,6%, στο υψηλότερο από τον Οκτώβριο 2018, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Αυτό πιθανότατα συνέβαλε στην εκτροπή κεφαλαίων από το χρηματιστήριο, καθώς οι καταθετικοί λογαριασμοί εξακολουθούν να είναι ένα από τα πιο ευνοημένα επενδυτικά εργαλεία που προτιμούν οι εγχώριοι επενδυτές.

Οι τουρκικές μετοχές ενσαρκώνουν μεν μιας μορφής αντιστάθμιση έναντι του καυτού πληθωρισμού για τους ντόπιους, ωστόσο τα κέρδη του περασμένου έτους φαίνεται πως παρέχουν ένα απόθεμα ασφαλείας για την απόκτηση κερδών, τη στιγμή που αλλάζει το κλίμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v