Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάκερ χτύπησαν brokers της Ion Trading με θύματα μεγάλες τράπεζες

Η Lockbit φέρεται πως θα δημοσιεύσει κλεμμένα δεδομένα στις 4 Φεβρουαρίου εάν δεν λάβει λύτρα. Ποιες μεγάλες διεθνείς τράπεζες πάγωσαν τις συναλλαγές παραγώγων και για πόσο. Πώς συνδέεται με την υπόθεση ransomware η Ρωσία.

Χάκερ χτύπησαν brokers της Ion Trading με θύματα μεγάλες τράπεζες

Θα χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθούν τα χτυπήματα από την επίθεση με κακόβουλο λογισμικό ransomware που έπληξε την Iοn Trading UK, βραχυκυκλώνοντας τις συναλλαγές παραγώγων για δεκάδες brokers, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Η Ion Group, μητρική της εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων, ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι η επίθεση ξεκίνησε την Τρίτη.

«Το περιστατικό περιορίζεται σε συγκεκριμένο περιβάλλον, όλοι οι διακομιστές που επηρεάζονται έχουν αποσυνδεθεί και η αποκατάσταση των υπηρεσιών βρίσκεται σε εξέλιξη», ανακοίνωσε χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Το ransomware κρυπτογραφεί δεδομένα και οι χάκερ θα μπορούσαν να ζητήσουν λύτρα εκατ. δολαρίων.

Μεταξύ των πελατών της Iοn, των οποίων οι δραστηριότητες ήταν πιθανό να έχουν επηρεαστεί, ήταν η ABN Amro Clearing και η Intesa Sanpaolo, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, σύμφωνα με μηνύματα που στάλθηκαν προς τους πελάτες τους και επικαλείται το Reuters.

Η ABN ενημέρωσε στους πελάτες της ότι λόγω «τεχνικού προβλήματος» της Iοn ορισμένες εφαρμογές δεν θα είναι διαθέσιμες για «ορισμένες ημέρες».

Η Intesa Sanpaolo, αντίστοιχα, είπε στους πελάτες της ότι ενέργειες διαπραγμάτευσης παραγώγων στο χρηματιστήριο «παρουσιάζουν σοβαρό κώλυμα» εξαιτίας προβλημάτων στο πληροφοριακό σύστημα της Iοn, προσθέτοντας και ότι δεν είναι σε θέση να χειριστεί εντολές.

Πηγή με γνώση του θέματος είπε ότι η επίθεση χτύπησε brokers που επεξεργάζονται περίπλοκες συναλλαγές και ότι το πρόβλημα ίσως επιλυθεί μετά από πέντε μέρες.

Η Lockbit είπε ότι θα δημοσιεύσει κλεμμένα δεδομένα στις 4 Φεβρουαρίου εάν η Iοn Group δεν καταβάλει λύτρα, σύμφωνα με ομάδα που παρακολουθεί ομάδες ransomware στον σκοτεινό ιστό.

Το Lockbit ransomware έχει εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα σε οργανισμούς-στόχους σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία και Βραζιλία, δήλωσε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Trend Micro.

Η Trend Micro αποκάλεσε την εν λόγω ομάδα, για την οποία ορισμένοι ειδικοί του τομέα κυβερνοασφάλειας λένε ότι έχει μέλη στη Ρωσία, ως «μια από τις πιο επαγγελματικά οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες στον κυβερνο-υπόκοσμο».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v