Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: 100 μέρες Σούνακ, με μπαράζ απεργιών και σκάνδαλα

Στο δημοσκοπικό -20 οι Τόρις, με φόντο τη διάψευση των ελπίδων που έφερε η αντικατάσταση Τρας. Τα περιθώρια κινήσεων του Σούνακ και η ανάμνηση των ημερών... Τζον Μέιτζορ.

Βρετανία: 100 μέρες Σούνακ, με μπαράζ απεργιών και σκάνδαλα

Πριν από εκατό μέρες, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας και οι χρηματοπιστωτικές αγορές έπαιρναν βαθιά ανάσα. Ένιωθαν ανακούφιση που ο Ρίσι Σούνακ έγινε πρωθυπουργός.

Μετά το χάος που έφεραν τα έργα και οι ημέρες της Λιζ Τρας, της πρωθυπουργού με την πιο σύντομη θητεία στη χώρα, που όμως οδήγησε τις αγορές σε ελεύθερη πτώση με σειρά μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών, ο Σούνακ θεωρήθηκε το πρόσωπο που θα επανέφερε την κυβέρνηση στον σωστό δρόμο.

Αλλά η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική και απέχει πολύ από τις ελπίδες που καλλιεργήθηκαν, γράφει το Bloomberg.

Μετά από κάποια σκάνδαλα που αφορούσαν ανώτερους υπουργούς, ο Σούνακ τώρα θυμίζει Τζον Μέιτζορ, τον πρώην πρωθυπουργό που τον κατάπιε το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ το 1997, μετά από αλλεπάλληλες ειδήσεις σκανδαλολογίας για τους Τόρις.

Είναι ένας πολύ πραγματικός φόβος για τους βετεράνους συντηρητικούς, που αισθάνονται ότι η κοινωνία έχει βαρεθεί τη διακυβέρνηση των Τόρις που μετρά 13 χρόνια.

Οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025, ενώ οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ διατηρούν ήδη δημοσκοπικό προβάδισμα περίπου 20 μονάδων. 

Ο πληθωρισμός παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη και οι βουλευτές των Τόρις ζητούν φορολογικές περικοπές, τη στιγμή που ο Σούνακ προσπαθεί να περιορίσει τις δαπάνες.

Ταυτόχρονα, η αναμονή για ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία είναι πρωτοφανής, ενώ πολλοί κλάδοι κατέρχονται σε απεργίες - νοσηλευτές, δάσκαλοι, σιδηροδρομικοί, προσωπικό αεροδρομίων κ.ά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Μια προσωρινή ανακούφιση και ανασύνταξη δυνάμεων θα μπορούσε να επιφυλάξει στον Σούνακ η πιθανή συμφωνία επίλυσης του αδιεξόδου που έφερε το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αλλά, καταλήγει το Bloomberg, όπως είπε ο γκουρού των δημοσκοπήσεων Isaac Levido στους υπουργούς τον περασμένο μήνα: Κυρίως χρειάζεται να δείξετε πως κυβερνάτε καλά και για καιρό — χωρίς σκάνδαλα ή ανεπάρκειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v