Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία: Σταματήστε «ύποπτες» εξαγωγές στη Ρωσία

Υφυπουργός των ΗΠΑ επισκέφτηκε τη γειτονική χώρα με το βλέμμα στις μεγάλες εξαγωγές υλικού που μπορούν να στηρίξουν την αμυντική βιομηχανία της Μόσχας.

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία: Σταματήστε «ύποπτες» εξαγωγές στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να περιορίσει τη ροή εμπορευμάτων προς τη Ρωσία επισημαίνοντας ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρατείνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ομολόγους τους σε συνάντηση στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι αγαθά αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων έφτασαν στη Ρωσία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους την Πέμπτη και την Παρασκευή, για να συζητήσουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις αυξανόμενες εξαγωγές που περιλαμβάνουν αμερικανικά προϊόντα, ανέφεραν οι πηγές. Ήταν μέρος μιας περιφερειακής περιοδείας.

Μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου του περασμένου έτους, δεκάδες Τούρκοι εξαγωγείς έστειλαν αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε μηχανήματα και άλλα 80 εκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικά είδη, ανέφεραν. 

Ο Νέλσον είναι ο τρίτος ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο, εντείνοντας την πίεση στην Αγκυρα να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις. Περισσότερες επισκέψεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Άλλοι τομείς ανησυχίας περιλαμβάνουν ρωσικά πλοία που είτε υπόκεινται σε κυρώσεις, είτε υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών και πραγματοποιούν δρομολόγια σε λιμάνια στην Τουρκία.

Αξιωματούχοι των υπουργείων εμπορίου και οικονομικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο, επισημαίνει το πρακτορείο.

Ορισμένες από τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Και οι πέντε τουρκικές τράπεζες που συμμετείχαν στο ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir αποχώρησαν από αυτό μετά από προειδοποίηση των ΗΠΑ πέρυσι. Τουρκικές αεροπορικές εταιρείες εργάζονται για τον τερματισμό των υπηρεσιών προς ρωσικές εταιρείες, μετά από παρόμοιες προειδοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v