Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Βουτιά στο χρηματιστήριο, ώθηση στις καταθέσεις

Τα αυξημένα επιτόκια καταθέσεων σε λίρες, που ξεπέρασαν το 25%, τραβούν χρήμα από τις μετοχές. Η χειρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για το ούτως ή άλλως άκρως πτωτικό 2023, μετά το περυσινό πρωτοφανές ράλι.

Τουρκία: Βουτιά στο χρηματιστήριο, ώθηση στις καταθέσεις

Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του φέτος βαδίζει το τουρκικό χρηματιστήριο, καθώς ο συνδυασμός της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει εκλογών και των αυξανόμενων επιτοκίων καταθέσεων σε λίρες άρχισε να τραβάει μετρητά από τις μετοχές, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα επιτόκια καταθέσεων τριμήνου σε λίρες έχουν ξεπεράσει το 25%, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τη νομισματική κρίση του 2018, αφού η κεντρική τράπεζα κατήργησε το ανώτατο όριο στα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για να μειώσει την πίεση στο νόμισμα. Μετά την εν λόγω κίνηση, οι καταθέσεις σε λίρες αναδείχθηκαν ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές των τουρκικών μετοχών.

«Η αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων σε λίρες καθώς και ο τερματισμός του περυσινού ράλι του χρηματιστηρίου φαίνεται πως προκαλούν εκροές από μετοχές», δήλωσε ο Τζαν Οκσούν, senior trader της Global Securities με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Τα επιτόκια καταθέσεων σε τουρκικές λίρες έπιασαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2018

Οι τουρκικές μετοχές άλλαξαν γρήγορα ρότα, από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο πέρυσι στις χειρότερες το 2023. Ακόμη και με ανάκαμψη 2,9% την Παρασκευή, ο δείκτης σημείωσε πτώση 5,9% αυτή την εβδομάδα, επεκτείνοντας τις ετήσιες απώλειες σε πάνω από 11% σε όρους τουρκικής λίρας, μετά το bear market της Πέμπτης με πτωτική πορεία άνω του 20%.

Η κεντρική τράπεζα ήρε το ανώτατο όριο στους λογαριασμούς καταθέσεων σε λίρα που προστατεύονται από διακυμάνσεις ξένου νομίσματος -το οποίο εισήχθη στα τέλη του 2021- ύστερα από εκροές. Η ζήτηση μεταξύ των αποταμιευτών είχε αποδυναμωθεί μετά από συνεχείς μειώσεις επιτοκίων, τη σχετική νομισματική σταθερότητα και την πρόσφατη ρύθμιση για την απαγόρευση ορισμένων παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v