Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρέσκα 100 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν προς τη Βόρεια Μακεδονία

Πρόταση μακροοικονομικής χρηματοοικονομικής βοήθειας για το 2023 και 2024, υπό τη μορφή δανείων και υπό τον όρο εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. «Τρέχουν» επιπλέον €530 εκατ. από ΔΝΤ και €160 εκατ. από ΕΕ λόγω πανδημίας.

Φρέσκα 100 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν προς τη Βόρεια Μακεδονία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα Δευτέρα την παροχή έως και 100 εκατ. ευρώ σε Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια (ΜΧΣ) για τη Βόρεια Μακεδονία, για το 2023 και 2024.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι στέκεται στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας σε δύσκολους καιρούς, καθώς, μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η εξωτερική ισορροπία της χώρας επιδεινώθηκε ραγδαία λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τις εισαγωγές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζει επίσης μεγάλες ανάγκες αποπληρωμής εξωτερικού χρέους το 2023, σ' ένα πλαίσιο δύσκολων συνθηκών χρηματοδότησης.

Η προτεινόμενη βοήθεια θα συμβάλει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Βόρειας Μακεδονίας το 2023 και το 2024, υποστηρίζοντας τόσο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση της Επιτροπής έρχεται σε συνδυασμό με το πρόγραμμα στήριξης διάρκειας 24 μηνών που συνήψε η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους έως 530 εκατ. ευρώ.

Η βοήθεια θα έρθει με τη μορφή δανείων που θα καταβληθούν σε δύο δόσεις και θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ σε Μνημόνιο Συνεννόησης, θέτοντας στο επίκεντρο τη δημοσιονομική διακυβέρνηση, τη φορολογική πολιτική, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τη διαφάνεια στις κρατικές ενισχύσεις, την ενεργειακή απόδοση, τη δικαστική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι πληρωμές θα εξαρτηθούν επίσης από την εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα στηρίξουν τη Βόρεια Μακεδονία στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ», τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Σήμερα, προτείνουμε Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια έως και 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας, συμβάλλοντας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της για τα επόμενα δύο χρόνια».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσουν και να εγκρίνουν την πρόταση για την παροχή Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Βοήθειας στη Βόρεια Μακεδονία. Μόλις εγκριθεί, η πρόταση θα τεθεί σε ισχύ και θα μπορούν να ακολουθήσουν πληρωμές, εφόσον πληρούνται οι όροι πολιτικής που καθορίζονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα και οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022.

Τον Μάιο του 2020, η ΕΕ συμφώνησε σε πρόγραμμα ΜΧΣ 160 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της βοήθειας σε χώρες εταίρους της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Η πρώτη δόση των 80 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020. Η δεύτερη δόση των 80 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021, μετά από θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή για την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων πολιτικής που συνδέονται με τη βοήθεια αυτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v