Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασκάρι (Fed): Δεν έχουμε κάνει αρκετή δουλειά για τον πληθωρισμό

«Πρέπει να αυξήσουμε επιθετικά τα επιτόκια για να βάλουμε ταβάνι στον πληθωρισμό και μετά να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να λειτουργήσει μέσω της οικονομίας», τόνισε ο επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολη.

Κασκάρι (Fed): Δεν έχουμε κάνει αρκετή δουλειά για τον πληθωρισμό

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Νιλ Κασκάρι δήλωσε την Τρίτη ότι η εκρηκτική αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο είναι απόδειξη ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει όσον αφορά τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, καθώς βλέπει ότι είναι πιθανό το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed να ανέλθει στο 5,4% από το τρέχον εύρος στόχου του 4,5%-4,75%.

«Έχουμε δουλειά να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό», είπε ο Κασκάρι στο CNBC. «Πρέπει να αυξήσουμε επιθετικά τα επιτόκια για να βάλουμε ταβάνι στον πληθωρισμό και μετά να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να λειτουργήσει μέσω της οικονομίας».

Ο Κασκάρι μίλησε μόλις λίγες μέρες αφότου το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 517.000 τον Ιανουάριο, σχεδόν τριπλάσιες από τις προσδοκίες της Wall Street -ήταν η ισχυρότερη ανάπτυξη για πρώτο μήνα έτους από το 1946.

Τα δεδομένα «μου λένε ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε μεγάλο αποτύπωμα της μέχρι σήμερα αυστηροποίησής μας στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά είναι αρκετά σιωπηλό μέχρι στιγμής», είπε ο Κασκάρι.

«Δεν έχω δει τίποτα ακόμη για να μειώσει τον ρυθμό, αλλά προφανώς έχω τα μάτια μου ανοιχτά και θα δούμε πώς θα έρθουν τα δεδομένα», πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v