Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ουκρανία στέλνει 87 διασώστες στην Τουρκία

Επικοινωνία Ζελένσκι-Ερντογάν για τη «φρικτή τραγωδία που έπληξε τον τουρκικό λαό». Στην ουκρανική ομάδα έρευνας και διάσωσης περιλαμβάνονται και 10 πιλότοι.

Η Ουκρανία στέλνει 87 διασώστες στην Τουρκία

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας 87 διασωστών στην Τουρκία για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του μεγάλου σεισμού που έπληξε επίσης τη Συρία και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων.

«Το υπουργείο Εσωτερικών και η Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης στέλνουν στην Τουρκία μια ομάδα έρευνας και διάσωσης που αποτελείται από 87 άτομα», μεταξύ των οποίων 10 πιλότοι αεροσκαφών και οδηγοί οχημάτων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον ιστότοπό της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη «φρικτή τραγωδία που έπληξε τον τουρκικό λαό».

«Τον ενημέρωσα για την απόφαση να στείλουμε μια ομάδα διασωστών και εξοπλισμό από την Ουκρανία στην Τουρκία ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών» του σεισμού, πρόσθεσε στο Telegram.

«Οι Ουκρανοί ειδικοί έχουν σχετική εμπειρία προκειμένου να υπερβούν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών και θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές μόλις είναι δυνατό», συνέχισε.

Η Τουρκία, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, προσπαθεί να εμφανίζεται ως μεσολαβητής από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Άγκυρα, αν και παρέχει όπλα στο Κίεβο, προτείνει τακτικά τη διαμεσολάβησή της στους δύο εμπολέμους. Έπαιξε κυρίως ρόλο σε ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και στην επίτευξη, τον Ιούλιο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μιας συμφωνίας που επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Βοσπόρου.

Αντίθετα, η Ουκρανία δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο βοήθειας στη Συρία, καθώς η κυβέρνηση της Δαμασκού είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η οποία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις εκεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v