Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρούγκμαν: Η Fed μπορεί να προκαλέσει ύφεση αν επιμείνει στα υψηλά επιτόκια

Διαψεύτηκαν όσοι προειδοποιούσαν για βαθιά ύφεση και ανεξέλεγκτη άνοδο τιμών, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος. Καλεί τη Fed να μην κυνηγήσει έναν «φανταστικό στασιμοπληθωρισμό».

Κρούγκμαν: Η Fed μπορεί να προκαλέσει ύφεση αν επιμείνει στα υψηλά επιτόκια

Oι απαισιόδοξες προβλέψεις για βαθιά ύφεση και πολύ υψηλό πληθωρισμό αποδείχθηκαν εσφαλμένες, τονίζει ο Πολ Κρούγκμαν, λέγοντας ότι η Fed κινδυνεύει να προκαλέσει ύφεση αν επιχειρήσει να απαντήσει σε ένα φανταστικό σενάριο στασιμοπληθωρισμού.

«Μέχρι πριν από μερικούς μήνες πολλές αν όχι οι περισσότερες από τις προβλέψεις ήταν υπερβολικά αρνητικές για τις προοπτικές των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, περάσαμε από αυτό που σκέφτομαι ως το καλοκαίρι του στασιμοπληθωρισμού» υπογραμμίζει σε άρθρο του στους New York Times ο Κρούγκμαν.

Αλλά οι τιμές υποχώρησαν και τα τελευταία στοιχεία για την αγορά κατοικίας και εργασίας δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειώνεται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι πιστεύουν οι αξιωματούχοι της Fed, εκτιμά ο Κρούγκμαν.

«Για να είμαστε δίκαιοι, ο πληθωρισμός μπορεί ακόμα να μην είναι τελείως υπό έλεγχο. Αλλά έχει υποχωρήσει αρκετά, χωρίς να έχει υπάρξει καμία άνοδος στην ανεργία, ώστε να καθιστά σαφές ότι τέτοιες προβλέψεις ήταν υπερβολικά απαισιόδοξες» προσθέτει.

Δεδομένων των παραπάνω, η επιθετική στάση της Fed μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία, ιδίως αν η κεντρική τράπεζα επιμείνει στα υψηλά επιτόκια για να μειώσει έναν πληθωρισμό που δεν υπάρχει, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v