Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολιγάρχης προσφεύγει σε ρωσικό δικαστήριο κατά των ΗΠΑ

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, ιδιοκτήτης ορθόδοξου χριστιανικού τηλεοπτικού σταθμού που τελεί υπό κυρώσεις, κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να του κλέψει 5,4 εκατ. δολάρια.

Ολιγάρχης προσφεύγει σε ρωσικό δικαστήριο κατά των ΗΠΑ

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, Ρώσος ολιγάρχης στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να κλέψει 5,4 εκατ. δολάρια από τα περιουσιακά του στοιχεία και δήλωσε ότι θα καταθέσει αγωγή στη Ρωσία, όπου τα δικαιώματά του προστατεύονται.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ενδέχεται να κατάσχουν 5,4 εκατ. δολάρια που ανήκουν στον Μαλοφέγεφ, βάσει της απόφασης που έλαβε δικαστής στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων Ρώσου ολιγάρχη από τότε που το υπουργείο Δικαιοσύνης, τον περασμένο Μάρτιο, εγκαινίασε μια ειδική ομάδα δράσης με στόχο τη συμπίεση των οικονομικών συμμάχων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την αποστολή στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Μαλοφέγεφ δήλωσε ότι η αγωγή του σε δικαστήριο των ΗΠΑ θα πρέπει να φέρει την ονομασία «Μαλοφέγεφ εναντίον ΗΠΑ».

«Αλλά μια τέτοια αγωγή είναι αδύνατον να κατατεθεί εκεί, καθώς δεν υπάρχει δικαιοσύνη στις ΗΠΑ», έγραψε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram, προσθέτοντας: «Κανείς από τους ληστευθέντες επενδυτές δεν μπορεί να υπερασπιστεί εκεί τα δικαιώματά του».

Από τη στιγμή που ο Μαλοφέγεφ δεν αμφισβήτησε το αίτημα κατάσχεσης, οι εισαγγελείς ανάφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι τα κεφάλαια μπορεί εξ ορισμού να καταπέσουν.

«Ως πολίτης της Ρωσίας, ενός κράτους με χιλιετή ιστορία δικαιοσύνης, δεν θα καταθέσω αγωγή σε αμερικανικό δικαστήριο», δήλωσε ο Μαλοφέγεφ. «Οι νόμοι μας είναι σχεδιασμένοι να προστατεύουν τα δικαιώματά μας και θα απευθυνθώ στις αρμόδιες αρχές εκεί που ζω».

Δεν είναι σαφές αν μια απόφαση υπέρ του Μαλοφέγεφ σε ρωσικό δικαστήριο θα είχε οποιοδήποτε αντίκτυπο στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν κατηγορήσει τον Μαλοφέγεφ, ιδιοκτήτη του ορθόδοξου χριστιανικού τηλεοπτικού σταθμού Tsargrad TV, ότι χρηματοδοτεί αυτονομιστές στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Ο Μαλοφέγεφ, ο οποίος έχει αρνηθεί ότι χρηματοδοτεί αυτονομιστές, υπέστη κυρώσεις από την Ουάσινγκτον το 2014 και κατηγορήθηκε για παραβίαση των κυρώσεων το 2022.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v