Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νικαράγουα: Ικανοποιημένη η ΕΕ μετά την απελεύθερωση πολιτικών κρατουμένων

Ανάσα ανακούφισης για πάνω από 200 φυλακισμένους. Ανοιχτές σε διπλωματικό διάλογο με την χώρα παραμένουν οι Βρυξέλλες.

Νικαράγουα: Ικανοποιημένη η ΕΕ μετά την απελεύθερωση πολιτικών κρατουμένων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα «την ικανοποίηση και την ανακούφισή της» μετά την απελευθέρωση και την απέλαση στις Ηνωμένες Πολιτείες 222 πολιτικών κρατουμένων στη Νικαράγουα, τρεις από τους οποίους είναι ευρωπαίοι πολίτες.

«Η ΕΕ δεν έπαψε να ζητάει, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, την απελευθέρωσή τους» και «δεν έπρεπε να είχαν περάσει ούτε μια μέρα στη φυλακή», ανέφερε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοινωση που εξέδωσε.

«Η ΕΕ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για το ρόλο που διαδραματίσθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η μετάβαση και η είσοδος με κάθε ασφάλεια των πρώην κρατουμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για την παροχή της αντίστοιχης έκτακτης βοήθειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Μολονότι η ΕΕ απορρίπτει την απόφαση να στερηθούν οι πρώην κρατούμενοι τη νικαραγουανή υπηκοότητά τους και τα πολιτικά και αστικά δικαιώματά τους, κάτι που συνιστά παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και του διεθνούς δικαίου, η απελευθέρωσή τους είναι ένα θετικό μέτρο που αναμενόταν από καιρό και μετά το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν ένας διάλογος και νέες ενέργειες», συνέχισε.

Η ΕΕ υπογραμμίζει πως παραμένει «ανοικτή σε ένα πολιτικό διάλογο με τη Νικαράγουα με σεβασμό και μέσω των κατάλληλων διπλωματικών οδών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v