Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λ. Σάμερς: Υπερβολικά χαλαρές οι αγορές με τον πληθωρισμό

«Οδεύουμε σε μια πιθανότατα ταραχώδη περίοδο», δήλωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Κίνδυνος αντιστροφής των παραγόντων που περιορίζουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Λ. Σάμερς: Υπερβολικά χαλαρές οι αγορές με τον πληθωρισμό
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς προειδοποίησε για τον εφησυχασμό που δημιουργείται στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τον πληθωρισμό και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να πιέσει περισσότερο απ' όσο αναμένουν επί του παρόντος οι επενδυτές.

«Οδεύουμε σε μια πιθανότατα ταραχώδη περίοδο», δήλωσε ο Σάμερς στο «Wall Street Week» του Bloomberg. «Δεν είμαι σίγουρος ότι βρισκόμαστε σε μια τροχιά που θα μας οδηγήσει σε πληθωρισμό 2% χωρίς περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αναμένει τώρα η αγορά».

Ο Σάμερς προειδοποίησε ότι ορισμένοι παράγοντες που βοήθησαν στην πτώση του πληθωρισμού μπορεί να αντιστραφούν. Ένα σημάδι αυτής της δυναμικής προήλθε από τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2,5% τον περασμένο μήνα - το μεγαλύτερο από τα τέλη του 2021, σύμφωνα με έκθεση του κλάδου την Τρίτη. Οι τιμές της βενζίνης επίσης ανεβαίνουν φέτος.

«Υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων», είπε ο Σάμερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αμειβόμενος συνεργάτης στο Bloomberg Television. Συνολικά για τον πληθωρισμό, «τα κέρδη από την άποψη της περαιτέρω μείωσης θα έρθουν δύσκολα» στο μέλλον, είπε.

Ανησυχεί επίσης ότι τα ράλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές τους τελευταίους μήνες δημιούργησαν πιο χαλαρές συνθήκες από ό,τι θα έπρεπε δεδομένης της σύσφιξης της Fed, του υψηλού ακόμα ποσοστού πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης ισχύος στην αγορά εργασίας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές βλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, φέρνοντας το επιτόκιο αναφοράς της Fed σε περίπου 5,2%.

Ο κίνδυνος είναι «αυτός ο κύκλος σύσφιξης να μην αφορά μόνο μία ακόμη, δύο ακόμη, τρεις ακόμη αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά κάτι πιο θεμελιώδες», προειδοποίησε ο Σάμερς.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσια άνοδο 6,5% το έτος έως τον Δεκέμβριο, αρκετά χαμηλότερο από το ανώτατο 9,1% τον Ιούνιο. Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τον ΔΤΚ του Ιανουαρίου, ο οποίος οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα έχει αυξηθεί κατά 6,2% σε ετήσια βάση. 

«Το consensus έχει γίνει ουσιαστικά υπερβολικά εφησυχαστικό για τον πληθωρισμό», είπε ο Σάμερς. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εξακολουθεί να είναι «σε επίπεδα που θα ήταν αδιανόητα για τον πληθωρισμό πριν από δύο χρόνια», είπε.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα για την αναγνώριση της Fed ότι η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι οι προοπτικές είναι ουσιαστικά αβέβαιες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι «αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v