Qatargate: Προφυλακίστηκε και ο Μαρκ Ταραμπέλα

Κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Κοτσολίνο. Ποιους «καρφώνει» ο σύντροφος της Καϊλή: ποιος δωροδόκησε ποιον και πώς.

Qatargate: Προφυλακίστηκε και ο Μαρκ Ταραμπέλα

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι προφυλακίστηκε στις φυλακές του Σεν Ζιλ ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, που συνελήφθη χθες Παρασκευή και πλέον κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως μεταδίδει η βελγική εφημερίδα Le Soir. 

Παράλληλα, για τον έτερο συλληφθέντα, τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, η ιταλική La Repubblica γράφει  σε κεντρικό της τίτλο ότι «δωροδοκήθηκε από το Μαρόκο». 

Φαίνεται πως τους δύο πρώην Ευρωσοσιαλιστές «καρφώνει» ο επίσης προφυλακισμένος Φραντσέσκο Τζόρτζι,  σύντροφος της επίσης προφυλακισμένης Εύας Καϊλή.

Εμφανίζεται να είπε χαρακτηριστικά πως «οι διεφθαρμένοι ευρωβουλευτές είναι ο Ταραμπέλα, και έμμεσα, ο Κοτσολίνο», του οποίου υπήρξε συνεργάτης, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Συμφωνία Τζόρτζι-Παντσέρι για τοποθέτηση Καϊλή και Κοτσολίνο στην επιτροπή Pegasus

Σύμφωνα με τον Τζόρτζι, λοιπόν, «ο Κοτσολίνο είχε επαφές με τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία», τον γνωστό Ατμούν, «χάρη στον Παντσέρι». Η La Repubblica, επικαλούμενη την εισαγγελία, τονίζει πως μέσω υποκλοπής γίνεται λόγος για συμφωνία μεταξύ Παντσέρι και Τζόρτζι ώστε να τοποθετήσουν Κοτσολίνο και Καϊλή στην ειδική επιτροπή Pegasus, με σκοπό την υπεράσπιση των μαροκινών συμφερόντων.

Ο Μαροκινός πρέσβης φαίνεται λοιπόν να δωροδόκησε απευθείας τους Παντσέρι, Τζόρτζι και Κοτσολίνο. Η ιταλική εφημερίδα τονίζει πως σε ένα περιστατικό του 2022 ο Κοτσολίνο «συζήτησε τη γραμμή που θα ακολουθηθεί στη μεικτή επιτροπή ΕΕ-Μαρόκου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ το ίδιο έτος ο Τζόρτζι φαίνεται να επικοινώνησε επίσης με τον Παντσέρι «για να λάβει από τον Κοτσολίνο μια δήλωση για το Μαρόκο».

«Κατηγορεί τον Ταραμπέλα ο "μετανοημένος" εγκληματίας Παντσέρι»

Ο Παντσέρι είπε ότι ο Ταραμπέλα δωροδοκήθηκε με ποσά έως και 140.000 ευρώ. Την Παρασκευή ερευνήθηκε από τη βελγική αστυνομία ένα χρηματοκιβώτιο του Ταραμπέλα σε μια τράπεζα στη Λιέγη, καθώς και γραφεία στην πόλη Anthisnes της Βαλονίας, όπου ο συλληφθείς εξακολουθεί να είναι δήμαρχος, μεταδίδει το Politico.

«Δεν έχουν υπάρξει νέα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες. Το μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο είναι οι παρατηρήσεις του κ. Παντσέρι εναντίον του πελάτη μου», δήλωσε ο δικηγόρος του Ταραμπέλα Μαξίμ Τόλερ.

«Αρκεί να συκοφαντήσεις ένα άτομο ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης για να προκαλέσεις τέτοιο τσουνάμι», πρόσθεσε ο δικηγόρος, στηλιτεύοντας το καθεστώς μετανοημένου που δόθηκε στον Παντσέρι. «Είναι ο λόγος ενός εγκληματία ενάντια στα λόγια ενός ανθρώπου που ήταν έντιμος σε όλη του τη ζωή. Ο κ. Ταραμπέλα συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και θα συνεχίσει να παλεύει για να αποδείξει την αθωότητά του».

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Κοτσολίνο

Εν τω μεταξύ, το Εφετείο της Νάπολης έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του Αντρέα Κοτσολίνο και αποφάσισε τη μεταφορά του από τις φυλακές στο διαμέρισμά του, σε καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού.

Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο Κοτσολίνο θα μπορεί να μεταβαίνει σε ιδιωτική κλινική για θεραπευτική αγωγή, με ανώτατη χρονική διάρκεια δύο ώρες την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v