Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα Eurogroup για απόσυρση των μέτρων στήριξης στην ενέργεια

Σταδιακή απόσυρση της στήριξης και μόνο στοχευμένες δράσεις είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Περισσότερο ενθαρρυντικά τα σημάδια από το μέτωπο του πληθωρισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι «καλά».

Σήμα Eurogroup για απόσυρση των μέτρων στήριξης στην ενέργεια

Οι ενεργειακές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά και τα εφιαλτικά σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου (φωτ.). Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές σε σχέση με το παρελθόν και γι’ αυτό πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση και να διαφοροποιηθούν οι πηγές προμήθειας.

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, υπό το πρίσμα του πληθωρισμού, ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για ανάγκη να στηριχτεί η αγοραστική δύναμη των αδύναμων χωρίς όμως να πυροδοτηθεί ο τιμάριθμος. Μια ισορροπία που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τις διαπραγματεύσεις εργαζομένων-εργοδοτών.

Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2023 έπεσαν στο 7,5% έναντι 37% το αντίστοιχο διάστημα του 2021, επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. Υπό το πρίσμα της πτώσης των τιμών ενέργειας, πρέπει να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης και αυτά που μείνουν να γίνουν πιο στοχευμένα, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι, με βάση τις χειμερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα σήμερα, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί ταχύτερα απ’ όσο προβλεπόταν σε προηγούμενες μετρήσεις. Το ότι είναι καλύτερα δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι καλά, υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v