Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παραπέμψει την Πολωνία στο Δικαστήριο της Ε.Ε., διότι δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες κινήσεις για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μήνυσε την Πολωνία υποστηρίζοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αμφισβητεί την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου και δεν λαμβάνει αποφάσεις αμερόληπτα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα παραπέμψει την Πολωνία στο Δικαστήριο της Ε.Ε., καθώς δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες κινήσεις για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. 

Η κίνηση έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την Πολωνία.

Την Παρασκευή, ο Πολωνός πρόεδρος Άντζεϊ Ντούντα ζήτησε από το ίδιο δικαστήριο να εξετάσει αν η νομοθεσία που υποσχόταν να ξεκλειδώσει την πρόσβαση της χώρας στα κεφάλαια ανάκαμψης της Ε.Ε. και συμφωνήθηκε με την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είναι συνταγματική.

Η απόφαση καθυστερεί το σχέδιο της κυβέρνησης να αρχίσει να λαμβάνει την ευρωπαϊκή βοήθεια πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου.

Σε μια απόφαση που προκάλεσε σοκ στις Βρυξέλλες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας το 2021 έκρινε ότι ορισμένοι νόμοι της Ε.Ε. είναι ασυμβίβαστοι με το σύνταγμα της χώρας -υπονομεύοντας τον ακρογωνιαίο λίθο της ένταξης στην Ε.Ε. Η Πολωνία έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς της Επιτροπής ότι το Συνταγματικό Δικαστήριό της στερείται ανεξαρτησίας, περιγράφοντας την υπόθεση της Ε.Ε. εναντίον της ως παρέμβαση στις νομικές υποθέσεις της Πολωνίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v