Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ταύρος» η Morgan Stanley για το ευρώ

Το βραχυπρόθεσμο προθεσμιακό spread στέλνει σήμα ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, εκτιμούν αναλυτές της Morgan Stanley. Προτείνουν θέση long στο ευρώ έναντι της βρετανικής λίρας.

«Ταύρος» η Morgan Stanley για το ευρώ

Η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εκτιμούν αναλυτές της Morgan Stanley, ενισχύοντας την άποψή τους για την ανοδική πορεία του ενιαίου νομίσματος.

Το βραχυπρόθεσμο προθεσμιακό spread -η διαφορά μεταξύ του τρίμηνου επιτοκίου και του σημείου που το βλέπουν οι επενδυτές σε 18 μήνες- έχει αντιστραφεί σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία, αλλά παραμένει σχετικά επίπεδο για την ευρωζώνη μετά την πτώση που κατέγραψε τον Ιανουάριο.

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί πολύ για τον οικονομικό αντίκτυπο, δήλωσε ο Ντέιβιντ Άνταμς, υπεύθυνος στρατηγικής για τις επενδύσεις σε FX στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες. 

«Όταν είναι πολύ, πολύ ανεστραμμένο, είναι ένα σήμα ότι η κεντρική τράπεζα έχει συσφίξει αρκετά τη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Άνταμς. «Ευθυγραμμίζεται με την ιδέα ότι οι οικονομίες αυτές εισέρχονται σε ύφεση. Στην Ευρώπη, είναι σχετικά επίπεδο -ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να χειριστεί υψηλότερα επιτόκια».

Το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου και της λίρας από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης υποδεικνύουν ότι το νόμισμα ενδέχεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Ωστόσο, η ισχυρή πιθανότητα η ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια λόγω της ανθεκτικότητας της οικονομίας καταδεικνύει ότι μακροπρόθεσμα το ευρώ έχει ανοδικές προοπτικές, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι ίδιοι είχαν προτείνει θέση long στο ευρώ έναντι της λίρας τον Νοέμβριο. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί την εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από ξένα κεφάλαια και τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα ως τροχοπέδη για τη λίρα.

«Είμαστε πιο "αρκούδες" για τη στερλίνα, ειδικά σε σύγκριση με το ευρώ» είπε ο Άνταμς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v