Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες προβλέψεις για επίμονα υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο

Μεγάλοι παίκτες όπως Shell, Repsol και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπουν ασταθή αγορά, με αύξηση του ανταγωνισμού Ευρώπης-Ασίας για LNG. «Θα χρειαστούν νέα βοήθεια οι καταναλωτές, η πραγματική δοκιμασία θα είναι ο χειμώνας 2023-2024».

Νέες προβλέψεις για επίμονα υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο

Μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες προετοιμάζονται για παρατεταμένα υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, ψαλιδίζοντας τις ελπίδες για σημαντική περαιτέρω πτώση μετά τον ήπιο καιρό και τα ισχυρά αποθέματα που βοήθησαν την Ευρώπη να περάσει τον χειμώνα, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει περίπου 80% από το ζενίθ του περασμένου καλοκαιριού, αλλά παραμένουν υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους. Η Shell εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα θα διατηρηθεί η αστάθεια και η Repsol προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές ενδεχομένως έχουν δομικό χαρακτήρα, λόγω εμποδίων στην παραγωγή.

«Αν και οι πελάτες μπορεί να ανακουφιστούν σε κάποιο βαθμό χάρη στην πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών, είναι σαφές ότι ορισμένοι θα συνεχίσουν να χρειάζονται βοήθεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ceηtrica Chris O'Shea.

Οι χαμηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών στο φυσικό αέριο έδωσαν μια ανάσα στους χρήστες και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά και τον υψηλό πληθωρισμό. Ένας αρκετά ήπιος χειμώνας περιόρισε τη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση, ενώ οι ισχυρές ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)  βοήθησαν τους αγοραστές να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι οι ίδιες συνθήκες θα επαναληφθούν και φέτος. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την προοπτική ελλείψεων φυσικού αερίου, εκτός εάν περιορίσει περαιτέρω τη ζήτηση, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε έκθεσή του την Τετάρτη.

Οι αγορές φυσικού αερίου είναι σε «καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι περίμεναν πολλοί πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ. «Η πραγματική δοκιμασία πιθανώς θα είναι ο χειμώνας 2023-2024».

Επιπλέον, η Shell υποστήριξε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υπερβαίνει όλο και περισσότερο την προσφορά μέχρι το 2030: «Η αυξημένη ανάγκη της Ευρώπης για LNG φαίνεται πως θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την Ασία για τον περιορισμένο νέο διαθέσιμο εφοδιασμό τα επόμενα δύο χρόνια και πιθανώς θα κυριαρχήσει στο εμπόριο LNG μακροπρόθεσμα».

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ψυχρότερο καιρό στη βορειοδυτική Ευρώπη στα τέλη του μήνα, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί ιδιαίτερα η αγορά. Τα συμβόλαια αναφοράς υποχώρησαν έως και 3,5% την Πέμπτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μηνός στην Ολλανδία, σημείο αναφοράς της Ευρώπης, διαπραγματεύονταν 3,2% χαμηλότερα, στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 10:56 π.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v