Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτές είναι οι 14 τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας

Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των γενεών και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για περισσότερες επιλογές, είναι οι βασικοί παράγοντες στον αγώνα για ταλέντα. Έκθεση ManpowerGroup.

Αυτές είναι οι 14 τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας

Εν μέσω της αυξανόμενης ψηφιοποίησης της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού, η νέα έκθεση τάσεων του ομίλου ManpowerGroup για το 2023, με τίτλο «Η Νέα Ανθρώπινη Εποχή», διαπιστώνει ότι παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι ο μεγάλος «καταλύτης», ο άνθρωπος εξακολουθεί να παραμένει καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 13.000 υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και 8.000 εργαζόμενοι από οκτώ χώρες και περιοχές, προσδιορίζει 14 βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας και επηρεάζουν τους σημερινούς εργοδότες και εργαζομένους.

Οι τάσεις ενσωματώνονται σε 4 βασικές κατηγορίες:

 1. Εναλλαγή των δημογραφικών δεδομένων
 2. Ατομική επιλογή
 3. Υιοθέτηση τεχνολογίας
 4. Ανταγωνιστικές κινητήριες δυνάμεις

Η έκθεση παρέχει επίσης καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εργοδότες μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα σε αυτή τη νέα εποχή.

Τι αποκαλύπτει η Έκθεση: Οι αυξανόμενες ελλείψεις ταλέντων ασκούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων κάθε γενιάς.

 • Ο σκοπός και η ισορροπία έχουν σημασία: Μέχρι το 2025, η Gen Z θα αποτελεί το 27% του ανθρώπινου δυναμικού και το 88% των εργαζομένων της γενιάς αυτής δηλώνουν ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αυτό που θέλουν από την εργασία τους έναντι 65% των εργαζομένων 55 ετών και άνω.
 • Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τα εμπόδια για την επαγγελματική εξέλιξη των ταλέντων χωρίς πτυχίο: Το 2022, το 75% των εταιρειών ανέφεραν ελλείψεις ταλέντων. Για να επεκτείνουν τις δεξαμενές ταλέντων τους, περισσότεροι εργοδότες μειώνουν ή εξαλείφουν τις απαιτήσεις για πανεπιστημιακά πτυχία και αντ' αυτού επικεντρώνονται στις δεξιότητες που αποκτήθηκαν μέσω προηγούμενης εργασιακής και προσωπικής εμπειρίας.
 • Στραφείτε στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας για να αυξήσετε τη συμμετοχή στο ανθρώπινο δυναμικό: Ωστόσο, μόλις το 19% των διευθυντών προσλήψεων επιδιώκουν ενεργά να προσλάβουν συνταξιούχους που επιστρέφουν, δημιουργώντας ένα ακόμη μειονέκτημα για τους ηλικιωμένους ενήλικες.
 • Η απομακρυσμένη/υβριδική εργασία προάγει την ισορροπία, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας -με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο: Περισσότερες γυναίκες λένε ότι όταν εργάζονται εξ αποστάσεως είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε χρόνο με προϊσταμένους (37%), σε εκπαίδευση (31%), σε εξέταση για προαγωγή (29%), σε καταιγισμό ιδεών - brainstorming (27%) και συνεργασίες (26%).
 • Οι γυναίκες έχουν περισσότερα κίνητρα από τους άνδρες για να επιστρέψουν στο γραφείο: Το 41% των γυναικών αναφέρουν την κοινωνικότητα / σύνδεση, τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ εργασίας / σπιτιού, την αποτελεσματικότερη συνεργασία, την ευκολία εργασίας και την εστίαση ως παράγοντες που οδηγούν την προσπάθειά τους να επιστρέψουν.
 • Αναβαθμίστε τις δεξιότητες των εργαζομένων αλλιώς θα τις αναβαθμίσουν μόνοι τους: Το 57% των εργαζομένων παρακολουθούν ήδη εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης εκτός εργασίας, επειδή τα προγράμματα κατάρτισης της εταιρείας στην οποία εργάζονται δεν τους διδάσκουν σχετικές δεξιότητες, δεν προωθούν την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους ή δεν τους βοηθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά.
 • Οι άνθρωποι αναζητούν ανθρώπινες αξίες στον χώρο εργασίας μετά την πανδημία: Δεν πρόκειται μόνο για την ολοκλήρωση της εργασίας. Οι άνθρωποι αναφέρουν ότι η ικανότητα συνεργασίας (83%), η επίλυση προβλημάτων (82%) και η αξιοπιστία (82%) είναι πιο σημαντικοί παράγοντες για να κάνουν καλά την εργασία τους από το να είναι απλώς ένας υψηλός παραγωγός εργασίας (76%).
 • Οι άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους: Το 64% του ανθρώπινου δυναμικού θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν μια θέση εργασίας, εάν έπρεπε να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση και 1 στους 3 θα αναλάμβανε έναν άλλο ρόλο τον επόμενο μήνα, εάν προσέφερε έναν καλύτερο συνδυασμό εργασίας και τρόπου ζωής.
 • Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι ο καταιγισμός ιδεών (brainstorming) με φυσική παρουσία είναι καταφανώς καλύτερος: Περισσότερο από το 80% των εργαζομένων και των εργοδοτών πιστεύουν ότι η προσωπική συνεργασία δημιουργεί τις πιο δημιουργικές ιδέες και οδηγεί τη συναδελφικότητα στον χώρο εργασίας.
*Δείτε αναλυτικά την έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v