Σόρος: Ουκρανική νίκη σημαίνει διάλυση της «ρωσικής αυτοκρατορίας»

Η Ρωσία δεν θα αποτελεί πια απειλή για τον κόσμο, αρκεί η Ουκρανία να πάρει τα όπλα που της υποσχέθηκε η Δύση, τόνισε ο δισεκατομμυριούχος στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Ο Γ' Παγκόσμιος πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Σόρος: Ουκρανική νίκη σημαίνει διάλυση της «ρωσικής αυτοκρατορίας»

Η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της αυτοκρατορίας της Μόσχας, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο ουγγρικής καταγωγής επενδυτής και ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Open Society Foundations τόνισε πρέπει «να αποφευχθεί πάση θυσία» ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος και ότι «η υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία πρέπει να διατηρηθεί».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προμηθεύει μεν την Ουκρανία με όπλα, όπως πυραύλους, άρματα μάχης και απαιτούμενα πυρομαχικά ώστε να αντέξει την ρωσική επίθεση, αλλά οι αντιρρήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι, «καθιστά απίθανο ένα νέο μεγάλο δικομματικό πακέτο αμερικανικής  χρηματοδότησης».

Η ιδιωτική ρωσική παραστρατιωτική εταιρεία Wagner δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, αλλά πρόσφατα ο αρχηγός της Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι οι τρέχουσες προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Μπαχμούτ παρακωλύονται από την «τερατώδη γραφειοκρατία» της Μόσχας, προκαλώντας ρήξεις μεταξύ Wagner και Κρεμλίνου, γράφει το CNBC.

«Μπορεί [ο Πριγκόζιν] να τα καταφέρει, αλλά εγώ το θεωρώ απίθανο, επειδή ο ουκρανικός στρατός προβάλλει ισχυρή αντίσταση. Μόλις η Ουκρανία μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα υπεσχημένα όπλα, τα πράγματα θα αντιστραφούν», είπε ο Σόρος.

«Αυτό δίνει στην Ουκρανία ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτή την άνοιξη, όταν λάβει τους εξοπλισμούς, ώστε να πραγματοποιήσει την αντεπίθεση που θα κρίνει την τύχη της ρωσικής εισβολής».

Ο Σόρος υποστήριξε επίσης ότι οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης «ανυπομονούν» για τη ρωσική ήττα στην Ουκρανία, ώστε «να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους».

«Μια ουκρανική νίκη θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση της ρωσικής αυτοκρατορίας. Η Ρωσία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε.

«Θα ήταν μια μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο. Θα έφερνε τεράστια ανακούφιση στις ανοιχτές κοινωνίες και θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στις κλειστές».

Ο Σόρος αναφέρθηκε και στις προειδοποιήσεις της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σαντού ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενδεχομένως σχεδιάζει πραξικόπημα κατά της χώρας της, προειδοποιώντας ότι αυτή η απειλή «θα μπορούσε να γίνει πράξη πριν από την επέτειο» της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v