Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hot παραμένουν οι δείκτες που παρακολουθεί η Fed

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τα μέσα του 2022 προβλέπεται ότι έχουν κάνει οι τιμές για προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Μαζί με την ισχυρή αγορά εργασίας, υποκινείται η συζήτηση για ανάγκη προσαρμογής των επιτοκίων.

Hot παραμένουν οι δείκτες που παρακολουθεί η Fed

Οι μετρήσεις πληθωρισμού που προτιμά να παρακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τις αποφάσεις της, καθώς κι ένα μεγάλο κύμα καταναλωτικών δαπανών, φαίνονται να υποκινούν τη συζήτηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την ανάγκη προσαρμογής του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ προβλέπεται να έχει αυξηθεί κατά 0,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κάνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τα μέσα του 2022. Η μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους αναμένει μια άνοδο 0,4% στον δομικό δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και τα καύσιμα και αντικατοπτρίζει καλύτερα τον υποκείμενο πληθωρισμό.

Αυτές οι μηνιαίες ανοδικές κινήσεις φαίνεται ότι φρενάρουν την επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού που παραμένει πολύ υψηλότερα από τον στόχο της Fed. Επιπλέον, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθεί η μεγαλύτερη άνοδος στις δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες από τον Οκτώβριο του 2021.

Η έκθεση αυτής της εβδομάδας αναμένεται επίσης να δείξει τη μεγαλύτερη αύξηση του προσωπικού εισοδήματος του τελευταίου ενάμιση χρόνου, που τροφοδοτείται κυρίως από την ανθεκτική αγορά εργασίας.

Εν ολίγοις, τα στοιχεία εσόδων και δαπανών αναμένεται να απεικονίσουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Fed εν μέσω της πιο επιθετικής εκστρατείας αυστηροποίησης της πολιτικής της εδώ και μια γενιά. Η έκθεση θα έρθει μετά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που αποκάλυψαν μια άνοδο στις λιανικές πωλήσεις και τα πιο υψηλά από τα αναμενόμενα δεδομένα τιμών καταναλωτή και παραγωγού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v