Ο Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει συνάντηση με Πούτιν στη Μόσχα

Ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για να προωθήσει πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες. Εκκληση από τον Κινέζο ΥΠΕΞ για διάλογο.

Ο Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει συνάντηση με Πούτιν στη Μόσχα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται να επισκεφθεί τους επόμενους μήνες τη Μόσχα για να πραγματοποιήσει μια Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές της WSJ. 

Το Πεκίνο διαμηνύει ότι θέλει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης και οι πηγές της WSJ είπαν ότι μια συνάντηση με τον κ. Πούτιν θα ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προώθηση πολυμερών ειρηνευτικών συνομιλιών. 

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσινγκ Γκανγκ, δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να γίνει «διάλογος» καθώς είναι «πολύ ανήσυχη» για την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία, η οποία δεν σταματά να «εντείνεται» κι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «να ξεφύγει από τον έλεγχο».

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τον διάλογο για την ειρήνη (...) να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να προωθηθεί ο διάλογος, η διαβούλευση, να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες όλων των πλευρών και να αναζητηθεί η κοινή ασφάλεια», επέμεινε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πεκίνο.

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν τη διάψευση χθες Δευτέρα από την κινεζική διπλωματία πως σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα ή πυρομαχικά τη Ρωσία για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε από την πλευρά του χθες ότι οποιαδήποτε παράδοση όπλων ή πυρομαχικών από την Κίνα στη Ρωσία θα παραβίαζε την «κόκκινη γραμμή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ζητάμε από τις ενδιαφερόμενες χώρες να πάψουν το ταχύτερο δυνατό να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να σταματήσουν να απευθύνουν κατηγορίες στην Κίνα, να σταματήσουν τον σαματά, τις κραυγές ‘σήμερα η Ουκρανία, αύριο η Ταϊβάν’», πρόσθεσε ο κινέζος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στη νήσο που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v