Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: «Καμπάνα» σε κανάλια που δεν μετέδωσαν τους σεισμούς καθ' υπαγόρευσιν

Πρόστιμα μοιράζει το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης σε σταθμούς και πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται με το κυβερνητικό αφήγημα και ασκούν κριτική στην κρατική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Τουρκία: «Καμπάνα» σε κανάλια που δεν μετέδωσαν τους σεισμούς καθ υπαγόρευσιν

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης (RTUK) επέβαλε πρόστιμο σε τρία τηλεοπτικά κανάλια εξαιτίας του τρόπου κάλυψης των πρόσφατων σεισμών, σε ακόμη μια κρατική προσπάθεια να υπαγορευτεί το αφήγημα που αφορά την καταστροφή που έπληξε τη χώρα, καθώς και τη Συρία.

Το συμβούλιο, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, επέβαλε πρόστιμο 3%-5% επί των διαφημιστικών εσόδων του προηγούμενου μήνα στο Halk TV, το Tele 1 και το εγχώριο παράρτημα του Fox TV, ανέφερε στο Twitter το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του RTUK Ιλχάν Ταστζί, που προέρχεται από την αντιπολίτευση.

Προγράμματα των εν λόγω τηλεοπτικών σταθμών περιλάμβαναν σχόλια επικριτικά προς την κυβέρνηση και την κρατική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών AFAD, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Εμπουμπεκίρ Σαχίν, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικρίνει επανειλημμένα την «παραπληροφόρηση» σχετικά με την κρατική αντίδραση στους σεισμούς, στους οποίους έχασαν τη ζωή τους πάνω από 42.000 άνθρωποι στην Τουρκία και χιλιάδες άλλοι στη γειτονική Συρία.

Τα πρόστιμα έρχονται λίγες ώρες αφού η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, τον Eksi Sozluk. Το παρατηρητήριο των τηλεπικοινωνιών BTK ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε τον ιστότοπο - όπου οι χρήστες μπορούν ανώνυμα να δημοσιεύουν και να ανταλλάσσουν μηνύματα για οποιοδήποτε θέμα, παρόμοιο με το Reddit -, χωρίς να εξηγήσει τον λόγο.

«Το σκεπτικό της απαγόρευσης δεν μας έχει γνωστοποιηθεί και προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες από αξιωματούχους», ανέφερε το κοινωνικό δίκτυο στο Twitter.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αποκλείει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter, το YouTube και το Facebook έχουν καιρούς δεχτεί περιορισμούς. Μετά τους σεισμούς μπλοκαρίστηκε και το Twitter, και πάλι διότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ανεχτεί την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα, όπως αποκάλεσε δημοσιεύματα και αναρτήσεις χρηστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v