Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις δεκαετιών δίνουν οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Έως και σε ρεκόρ 30ετίας κινούνται οι αυξήσεις σε μισθούς και μπόνους, μετά βέβαια από μακρά καθήλωση. Η Toyota διευκρίνισε ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανταποκρίνεται πλήρως στα αιτήματα των συνδικάτων.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις δεκαετιών δίνουν οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Στις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών των τελευταίων δεκαετιών προχωρούν δύο από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, δίνοντας νέα δυναμική στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σε πολλές επιχειρήσεις της χώρας και ενώ πολλοί στοιχηματίζουν πως η κεντρική τράπεζα συν τω χρόνω ίσως αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική της.

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, συμφώνησε να δώσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών από τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με το συνδικάτο εργαζομένων, μεταδίδει το Bloomberg. Δεν αποκαλύφθηκε το ποσοστό της αύξησης.

Η Honda ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους μισθούς κατά 5%, με τη μεγαλύτερη αύξηση του βασικού μισθού εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Οι κινήσεις των κορυφαίων εταιρειών της χώρας προκύπτουν καθώς ο πληθωρισμός, που έχει φτάσει στα πιο υψηλά επίπεδα εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Οι υψηλές αυξήσεις θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση σε άλλες ιαπωνικές εταιρείες ώστε να προχωρήσουν σε αυξήσεις μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες.

Οι αμοιβές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) έχει δηλώσει ότι θα περιμένει ισχυρότερη αύξησή τους πριν μετατοπιστεί από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της. Η BOJ έχει στόχο πληθωρισμού 2%, ενώ οι βασικές τιμές στη χώρα αυξάνονται κατά 4%.

Καθηλωμένοι οι μισθοί εδώ και πολλά χρόνια στην Ιαπωνία

Η Toyota διευκρίνισε ότι ανταποκρίνεται πλήρως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα αιτήματα των συνδικάτων αναφορικά με το ύψος μισθών και μπόνους. Τα μπόνους φέτος θα ισούνται με τους μισθούς 6,7 μηνών.

Η Honda είπε ότι οι μηνιαίες αυξήσεις θα φτάσουν έως 19.000 γεν (133 ευρώ), με προτεραιότητα στους νεότερους που επηρεάζονται περισσότερο από τον πληθωρισμό.

Στις αρχές Απριλίου το τιμόνι της BOJ αναλαμβάνει ο Kazuo Ueda, τροφοδοτώντας εικασίες ότι ενδεχομένως θα αλλάξει πολιτική. 

Ο σημερινός διοικητής Haruhiko Kuroda δήλωσε ότι αυξήσεις μισθών 3% είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί σταθερός στο 2% ο πληθωρισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v