Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάμερς: Η αμερικανική οικονομία δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος

Οι δείκτες τρέχουσας οικονομικής δραστηριότητας φαίνονται πολύ ισχυροί αλλά υπάρχει μια σειρά από πρόδρομους δείκτες που είναι πιο ανησυχητικοί, προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σάμερς: Η αμερικανική οικονομία δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, δήλωσε ότι ανησυχητικά σήματα για πιθανή απότομη πτώση της δραστηριότητας σε συνδυασμό με θετικά μηνύματα που στέλνουν άλλοι δείκτες καταδεικνύουν ότι το οικονομικό outlook είναι αβέβαιο.

«Έχουμε μια οικονομία που είναι πολύ δύσκολο να τη διαβάσουμε» υπογράμμισε ο Σάμερς στην εκπομπή «Wall Street Week» του Bloomberg. «Οι άνθρωποι μπορεί να δίνουν υπερβολική σημασία αυτή τη στιγμή όσον αφορά την οικονομική ισχύ – από την άποψη ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να φαίνονται πολύ διαφορετικά σε ένα ή δύο τρίμηνα».

Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ένα δυνατό ξεκίνημα για την οικονομία το 2023, με ισχυρή άνοδο των θέσεων εργασίας, των λιανικών πωλήσεων και της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών τον Ιανουάριο. 

Οι δείκτες τρέχουσας οικονομικής δραστηριότητας «φαίνονται πολύ ισχυροί», είπε ο Σάμερς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και αμειβόμενος συνεργάτης στην τηλεόραση του Bloomberg. Αλλά «υπάρχει μια σειρά από πρόδρομους δείκτες που είναι πιο ανησυχητικοί», είπε. 

«Υπάρχουν πράγματα όταν κοιτάς λίγο πιο μακριά τα οποία προκαλούν ανησυχία για τη στιγμή τύπου Γουίλι Κογιότ» είπε ο Σάμερς, αναφερόμενος στον γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που πέφτει από έναν γκρεμό.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα πρέπει να «παραμείνουν ευκίνητοι και ευέλικτοι» δεδομένης της αβεβαιότητας, προειδοποίησε ο Σάμερς. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει «να αντισταθεί στην πίεση να δίνει ισχυρά μηνύματα για το τι πρόκειται να κάνει στη συνέχεια», είπε.

Ο ίδιος επανέλαβε επίσης ότι δεν υπάρχουν παραδείγματα στο παρελθόν όπου οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να αποφύγουν μια ύφεση όταν η ανεργία ήταν κάτω από το 4% και ο πληθωρισμός πάνω από το 4%. «Αυτή είναι μια πολύ ισχυρή ιστορική αλήθεια και πιστεύω είναι μια αλήθεια που έχει μεγάλη σημασία για την τρέχουσα κατάσταση» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v