Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γερμανία αντιμέτωπη με κόστος €1 τρισ. για την ενεργειακή μετάβαση

Η εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα απαιτεί τεράστιους πόρους. Τα διλήμματα και τα προβλήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση.

Η Γερμανία αντιμέτωπη με κόστος €1 τρισ. για την ενεργειακή μετάβαση

Η Γερμανία έχει διαθέσει περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει τους άμεσους κινδύνους της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η τελική λύση θα είναι πολύ πιο δαπανηρή, και αμφίβολο αν θα πετύχει.

Το εκκρεμές τίμημα για τη μελλοντική προστασία του ενεργειακού συστήματος της χώρας προβλέπεται να ανέλθει σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ έως το 2030, σύμφωνα με το BloombergNEF. Το κόστος περιλαμβάνει επενδύσεις στην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και πάνω από όλα νέα παραγωγή για τη διαχείριση της σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών σταθμών και των εργοστασίων παραγωγής με άνθρακα αλλά και την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η μετάβαση θα απαιτήσει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών που θα καλύπτουν 43 γήπεδα ποδοσφαίρου και 1.600 αντλίες θερμότητας κάθε μέρα. Χρειάζεται επίσης 27 νέες χερσαίες και τέσσερις υπεράκτιες αιολικές μονάδες να κατασκευάζονται την εβδομάδα, σύμφωνα με μια λίστα που παρουσίασε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στα κεντρικά γραφεία της Volkswagen AG στο Wolfsburg.

«Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα – ίσως το πιο τολμηρό έργο από την ανοικοδόμηση της Γερμανίας», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος επιβλέπει την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια.

Περίπου 250 γιγαβάτ νέας ισχύος θα πρέπει να εγκατασταθούν έως το 2030 - όταν η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να είναι περίπου κατά το ένα τρίτο υψηλότερη από ό,τι είναι τώρα - σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύου και της δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende.

Για να τεθεί η κλίμακα της πρόκλησης σε ένα πλαίσιο, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η απαιτούμενη παραγωγή είναι αρκετή για να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση των νοικοκυριών και για τα 448 εκατομμύρια κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προσθήκες θα είναι ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εργοστασίων που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο — που μπορεί μια μέρα να μετατραπούν για να λειτουργούν με υδρογόνο.

Με τα πυρηνικά και τον άνθρακα εκτός τραπεζιού, η Γερμανία προχώρησε σε ταχεία εγκατάσταση τερματικών σταθμών για την εισαγωγή πιο ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει ότι έχει την ενέργεια για να τροφοδοτήσει την οικονομία της. Ταυτόχρονα, όμως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι αντλίες θερμότητας και οι ηλεκτρολύτες για την παραγωγή υδρογόνου αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση κατά 33% σε περίπου 750 τεραβατώρες έως το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ενώ ο Σολτς έχει δείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προωθήσει τη μετάβαση, χρειάζονται βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας τόνων χάλυβα και άλλων υλικών που απαιτούνται για ένα τόσο τεράστιο εγχείρημα, σύμφωνα με το think tank E3G.

Η Γερμανία πρέπει επίσης να βρει πώς θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν ο άνεμος και ο ήλιος δεν είναι διαθέσιμοι. Το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την προετοιμασία ενός δικτύου νέων σταθμών φυσικού αερίου που θα μπορούν αργότερα να λειτουργούν με υδρογόνο, αν και αγωνίζεται να βρει επενδυτές πρόθυμους να αναλάβουν τέτοια δαπανηρά έργα.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δεν μπορούν να αναμένονται επαρκείς επενδύσεις», δήλωσε η Βερόνικα Γκριμ, μέλος του οικονομικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Η έλλειψη χρηματοδότησης προέρχεται από το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας στις αγορές ενέργειας και τους ασαφείς κανονισμούς, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v