Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφτασε στην Αφρική η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ

Η Μόσχα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη συντονισμένη προσπάθεια της Δύσης να την απομονώσει διπλωματικά. Απειλές για κυρώσεις και ακύρωση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εφτασε στην Αφρική η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ασκεί πίεση άνευ προηγουμένου» σε αφρικανικές χώρες για να υποβαθμίσουν τη σχέση τους με τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών να εμποδιστεί η προσεχής σύνοδος Ρωσίας-Αφρικής, στηλίτευσε χθες Σάββατο το βράδυ ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να είναι ο οικοδεσπότης της δεύτερης συνόδου Ρωσίας-Αφρικής τον Ιούλιο, με σκοπό να υπογραμμιστεί η προσπάθεια καλλιέργειας στενότερων σχέσεων με αφρικανικά κράτη, καθώς η Μόσχα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη συντονισμένη προσπάθεια της Δύσης να την απομονώσει διπλωματικά, μετά την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπογκντάνοφ, η Δύση «συλλογικά» έχει εντείνει την προσπάθειά της για την απομόνωση της Μόσχας.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξάγουν εκστρατεία άνευ προηγουμένου για την πολιτική και διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης (απόπειρας) να εμποδιστεί η δεύτερη σύνοδος Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη», πρόσθεσε ο κ. Μπογκντάνοφ, σύμφωνα με το TASS.

Η Μόσχα βάφτισε την εισβολή στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Το Κίεβο και η Δύση καταγγέλλουν τον «ιμπεριαλιστικό» και «απρόκλητο» πόλεμο που διατάχθηκε από το Κρεμλίνο με σκοπό όπως λένε την αρπαγή εδαφών.

«Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Δύση συλλογικά αύξησε κατά πολύ την πίεση σε αφρικανικές χώρες — με απειλές για την επιβολή κυρώσεων, για τον τερματισμό της οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Από την έναρξη του πολέμου, στον οποίο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η Μόσχα στράφηκε στην Κίνα, στην Ινδία και στην Αφρική για την καλλιέργεια πιο στενών σχέσεων. Η ρωσική διπλωματία προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη χωρών-κλειδιών, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να έχει επισκεφθεί την ήπειρο ήδη δυο φορές φέτος, μετά την περυσινή περιοδεία του.

Στη Νότια Αφρική διεξήχθησαν δεκαήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας. Ενώ η εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον ανταρτών στο Μαλί και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του οργάνωσε σύνοδο ΗΠΑ-Αφρικής το 2022 στην Ουάσιγκτον, για να ενισχύσει τις αμερικανικές συμμαχίες στην ήπειρο καθώς Ρωσία και Κίνα εντείνουν την προσπάθεια να εδραιώσουν την παρουσία τους σε αυτήν. Ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ κατήγγειλε πως η Ουάσιγκτον διασπείρει «κατασκευασμένες» κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας, ιδίως πως προσπαθεί να προκαλέσει λιμό στην ήπειρο, ή ότι ανεβάζει τις τιμές των καυσίμων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v