Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα με την Υπερδνειστερία

Μετά τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις ενισχύονται, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κρατικής συνοριακής υπηρεσίας. Χτίζεται δίκτυο οχυρώσεων.

Ουκρανία: Εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα με την Υπερδνειστερία

Η Ουκρανία σφίγγει τον έλεγχο στα σύνορα με την Υπερδνειστερία , όπου ο ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα δίκτυο οχυρώσεων, αναφέρει την Τρίτη η ουκρανική έκθεση της RBC.ua επικαλούμενη τον εκπρόσωπο της κρατικής συνοριακής υπηρεσίας, Andrei Demcenko.

“Μετά τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις ενίσχυσαν αυτή την κατεύθυνση. Όχι μόνο ενισχύεται ο έλεγχος, αλλά χτίζεται και ένα δίκτυο οχυρώσεων”, δήλωσε ο Demcenko για την ουκρανική τηλεόραση.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος εξήγησε πως λόγω « του ύπουλου χαρακτήρα του εχθρού», η Ουκρανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τυχόν προκλήσεις και με αυτή την έννοια τα σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας απαιτούν αυξημένη προσοχή.

Η εκπρόσωπος της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης των Ουκρανικών Δυνάμεων, Natalia Gumeniuk, τόνισε πριν από λίγες ημέρες ότι η Ρωσία δεν έχει καμία δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση απόβασης στη Transnistria.

Από την άλλη πλευρά το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη για σχέδια εισβολής στη Transnistria στο εγγύς μέλλον, μετά από μια επιχείρηση κάτω από ψευδή σημαία, αλλά το Chișinău αρνήθηκε αμέσως αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας η Ουκρανία εντείνει τις προετοιμασίες της για την εισβολή στα εδάφη της Υπερδνειστερίας, και έτσι στα σύνορά της με την Transnistria παρατηρούνται συσσωρεύσεις προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως ανέφερε το πρακτορείο Tass.

Ακολούθησε την επομένη μια σκληρότερη ανακοίνωση απο το ρωσικό υπουργείο που προειδοποιούσε το Chisinau, το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας ότι η Μόσχα θα εκλάβει τυχόν ενέργειες που απειλούν τις ρωσικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία ως επίθεση στη Ρωσία.

Το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας καταγγέλλει αυτές τις πληροφορίες ως ψευδείς, που προορίζονταν να δημιουργήσουν πανικό και σύγχυση μεταξύ των ανθρώπων και στις δύο πλευρές του Δνείστερου ποταμού . Οι αρχές του Chișinău προέτρεψαν τους πολίτες να ηρεμήσουν και να ενημερωθούν μόνο από επίσημες πηγές.

Η Ρωσία έχει στη Transnistria με ένα σώμα περίπου 2.000 στρατιωτών: περίπου 500 στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη και οι υπόλοιποι περίπου 1.500 στην επιχειρησιακή ομάδα ρωσικών στρατευμάτων (GΟTR), τον διάδοχο της 14ης Σοβιετικής Φρουράς.

Το Chișinău ζήτησε επανειλημμένα από τη Μόσχα να αποσύρει τον στρατό του GOTR από την Transnistria. Όσο για την ειρηνευτική αποστολή στην Transnistria, η κυβέρνηση της Μολδαβίας ζήτησε την αντικατάστασή της με διεθνή πολιτική αποστολή.

Η Μόσχα εξηγεί τη διατήρηση του στρατού GOTR από το γεγονός ότι εξασφαλίζουν την φρούρηση και την ασφάλεια των αποθεμάτων πυρομαχικών στο Cobasna, μια τοποθεσία που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα από το σημείο διέλευσης των συνόρων Leuşeni-Albiţa.

Εκτός από το σώμα των ρωσικών δυνάμεων, υπάρχει επίσης ένας λεγόμενος διακλαδικός στρατός, τον οποίο το Chisinau χαρακτηρίζει ως παραστρατιωτική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια δημοφιλή πολιτοφυλακή και μια δομή των Κοζάκων (Oastea Căzăcească).

Εάν το Tiraspol (η πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας θα έπρεπε να συγκαλέσει όλες αυτές τις μονάδες, ο συνολικός αριθμός ατόμων κάτω από τα όπλα θα έφτανε περίπου στα 15.000, σύμφωνα με τo portal «Zona de Securitate».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v