Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος στην ΕΕ για το «Ταμείο Κυριαρχίας»

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις κινήσεις για το "Ταμείο Κυριαρχίας" μετά το "Ταμείο Ανάκαμψης" και τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις αναφορικά με τον αγώνα επιδοτήσεων στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά.

Πόλεμος στην ΕΕ για το «Ταμείο Κυριαρχίας»

Το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του επιδιωκόμενου "Ταμείου Κυριαρχίας" περιγράφει η Handelsblatt. «Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι επιθυμεί την εκ νέου ανάληψη χρέους, με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, απέναντι στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού αλλά και την Κίνα.

Τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιδοτούν τις επιχειρήσεις τους στον ίδιο βαθμό με τα οικονομικά ισχυρά κράτη». Όμως, παρ’ ότι αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως αμιγώς θετικό, δεν είναι:

«Η απάντηση θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις για τη μείωση των διακρίσεων και όχι η έναρξη μιας κούρσας επιδοτήσεων ή ακόμη και μιας στροφής προς τον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό. Εξάλλου, […] ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσει το κράτος τη συνολική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι να δημιουργήσει μια ελκυστική υποδομή και ένα κατάλληλο ρυθμιστικό περιβάλλον με αντάλλαγμα εύλογους φόρους.

Ακόμη, είναι ριψοκίνδυνο να αμβλυνθούν περαιτέρω οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς διακινδυνεύεται ένας αγώνας επιδοτήσεων στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά», γράφει η HB. «Η ενιαία αγορά αποτελεί μέρος του DNA της Ε.Ε. και δεν θα πρέπει αυτή να διασαλευτεί».

Η οικονομική εφημερίδα εξηγεί τέλος πως «το "Ταμείο Κυριαρχίας" μοιάζει πολύ με το "Ταμείο Ανάκαμψης" από την πανδημία, το οποίο απέτυχε σε πολλούς από τους στόχους που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα στη μεταπανδημική τόνωση της οικονομίας. […] Και τα δύο Ταμεία επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν το χρέος τους στην Ένωση, γεγονός που καθιστά την Ε.Ε. πιο αδύναμη, όχι πιο ισχυρή», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

 

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v