Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: «Ναι» στη συμφωνία για τα σιτηρά αν περιλαμβάνει και τη δική μας παραγωγή

Στις 18 Μαρτίου εκπνέει η υφιστάμενη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές από τα ουκρανικά λιμάνια. Η ισχύς της μπορεί να επεκταθεί εφόσον συμφωνήσουν όλα τα μέρη, με τη διαμεσολάβηση ΟΗΕ και Τουρκίας.

Ρωσία: «Ναι» στη συμφωνία για τα σιτηρά αν περιλαμβάνει και τη δική μας παραγωγή
Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, μόνο εάν ληφθούν υπόψη και τα συμφέροντα των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Η Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτεύχθηκε πέρυσι με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, εκπνέει στις 18 Μαρτίου και η ισχύς της μπορεί να επεκταθεί εφόσον συμφωνήσουν όλα τα μέρη. Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ότι είναι δυσαρεστημένη με ορισμένες πτυχές της συμφωνίας.

Οι εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων δεν έχουν τεθεί ενδελεχώς στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, αλλά η Μόσχα λέει ότι οι κυρώσεις στο σύστημα πληρωμών, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στον κλάδο των ασφαλίσεων συνιστούν «εμπόδιο» ώστε να μπορεί να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.) συζήτησε τις προοπτικές της ανανέωσης της συμφωνίας στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στο Νέο Δελχί.

«Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι είναι δυνατόν να συνεχιστεί η συμφωνία πακέτο για τα σιτηρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Ρώσων παραγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, ώστε να απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v