Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Παραμένει μέλος του SPD ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Είχαν κινηθεί διαδικασίες για να εκδιωχθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα καθώς είχε αρνηθεί να πάρει αποστάσεις από τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Γερμανία: Παραμένει μέλος του SPD ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, γνωστός για τις προνομιακές του σχέσεις με την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, θα παραμείνει μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αποφάσισε σήμερα κομματική επιτροπή διαιτησίας.

Ο 78χρονος Σρέντερ δεν έχει παραβιάσει κάποιον κανόνα του κόμματος, αποφάσισε η επιτροπή, επικυρώνοντας σχετική απόφαση η οποία ελήφθη τον Αύγουστο έπειτα από την εκκίνηση διαδικασίας από τοπική οργάνωση του SPD για την απομάκρυνσή του.

Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί από την ομοσπονδιακή επιτροπή διαιτησίας στην οποία συμμετέχει και ο σημερινός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αλλά πηγές του SPD θεωρούν ότι η διαδικασία δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να καρποφορήσει.

Σειρά διαδικασιών για την εκδίωξη του Γκέρχαρντ Σρέντερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας έχει κινηθεί μέχρι σήμερα λόγω της άρνησής του να πάρει αποστάσεις από τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον περασμένο χρόνο, έπειτα από διαδικασία που κινήθηκε από την γερμανική κυβέρνηση, ο Σρέντερ έχασε το προνόμιο διατήρησης γραφείου στην Bundestag.

Κατά την περίοδο της καγκελαρίας του (1998-2005), ο Σρέντερ καλλιέργησε την στενή του σχέση με την Ρωσία και τον Πούτιν, πράγμα που επισκίασε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα.

Ως καγκελάριος, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εργάσθηκε για να ενισχύσει την «στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Βερολίνο και την Μόσχα και δεν δίστασε να περιγράψει τον Πούτιν ως «άψογο δημοκράτη». Αμέσως μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία, ο Σρέντερ ανέλαβε διευθυντική θέση στην κοινοπραξία Nord Stream για να συνεχίσει έκτοτε την καριέρα που θα τον οδηγήσει μέχρι την προεδρία Επιτροπής Μετόχων του αγωγού Nord Stream 1, την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Nord Stream 2, το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom και την διεύθυνση του Εποπτικού Συμβουλίου της κρατικής εταιρίας ενέργειας Rosneft.

Τον Ιούλιο, ταξίδεψε στην Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν και επέστρεψε για να δηλώσει ότι η Ρωσία επιθυμεί επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει την συμπεριφορά του Σρέντερ «αηδιαστική».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v