Πάρτι με κέρδη $2,7 δισ. για τους short sellers της Novavax

Η πιο κερδοφόρα μετοχή βιοτεχνολογίας για όσους ξεπουλούν. Η ανώμαλη προσγείωση από το υψηλό της πανδημίας καταδεικνύει τους πιο αδύναμους κρίκους.

Πάρτι με κέρδη $2,7 δισ. για τους short sellers της Novavax

Το μειωμένο ενδιαφέρον για τα εμβόλια Covid-19 αφήνει μια εταιρεία με μακρά θητεία στην ανάπτυξη φαρμάκων, τη Novavax, να αγωνίζεται σκληρά για να παραμείνει ζωντανή, προσφέροντας παράλληλα απροσδόκητα κέρδη στους short sellers.

Τα στοιχήματα εναντίον της εταιρείας έχουν κερδίσει περίπου 2,7 δισ. δολάρια από το ζενίθ της μετοχής το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners που επικαλείται το Bloomberg.

Η δραματική συρρίκνωση της Novavax είναι αποτέλεσμα της φθίνουσας ζήτησης για προστασία από την πανδημία. Οι ρυθμιστικές καθυστερήσεις και η εμπορική απογοήτευση την έχουν καταστήσει την πιο κερδοφόρα επιλογή σε όσους λαμβάνουν θέσεις short στον κλάδο της βιοτεχνολογίας, μετά το απόγειο της επιδημίας, σύμφωνα με τον Matthew Unterman, διευθυντή της S3.

Η εταιρεία, που μετρά πορεία 35 χρόνων, εκτινάχθηκε στα ύψη εν μέσω της κερδοφόρας κούρσας για την ανάπτυξη εμβολίων, που της έδωσε την ευκαιρία να ρίξει ένα νέο προϊόν στην αγορά, μένοντας ωστόσο πίσω από τους ανταγωνιστές της. Κυριάρχησαν πράγματι στη μάχη η Moderna και η συνεργασία των Pfizer-BioNTech, ενώ η Novavax πήρε τη σχετική άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πέρυσι και έκτοτε η αποδοχή του προϊόντος της υπήρξε απογοητευτική.

«Είναι πολύ δύσκολη στιγμή για την εταιρεία», λέει ο Max Nisen, αναλυτής του Bloomberg. «Έχουν σημαντικά έξοδα αφού προσπάθησαν να δημιουργήσουν παγκόσμια παραγωγική ικανότητα και να συμβαδίσουν με τις Pfizer/BioNTech και Moderna, και επιπλέον αντιμετωπίζουν συρρίκνωση ρευστότητας και εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές εσόδων».

Το 2021, η πανδημία και το ράλι στον τομέα βιοτεχνολογίας απογείωσαν την αξία της εταιρείας του Μέριλαντ στα 20 δισ. δολάρια. Η μετοχή τώρα έχει καταβαραθρωθεί σ' ένα κλάσμα αυτού του μεγέθους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: η Novavax πιθανώς δεν είναι σε θέση να παραμείνει στην αγορά.

Οι μετοχές της σημείωσαν πτώση 26% την Τετάρτη, αφού η εταιρεία διατύπωσε αμφιβολίες σχετικά με τις πωλήσεις του 2023, ρίχνοντας κάτω από τα 7 δολάρια τη μετοχή που κάποτε διαπραγματευόταν πάνω από τα 300 δολ. Η τριμηνιαία ζημία της ήταν επίσης μεγαλύτερη απ' ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται πως, καθώς η ανησυχία για την πανδημία μειώνεται, και η Moderna είχε υποχώρηση 72% από το υψηλό ρεκόρ του 2021, αποτελώντας την πιο κερδοφόρα πώληση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ τους πρώτους δύο μήνες του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v