Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτίμηση στα μετρητά δίνουν φέτος οι επενδυτές στις ΗΠΑ

Οι φόβοι για επανάληψη του 2022 στα χρηματιστήρια οδηγεί τους επενδυτές να επιλέξουν τις αποδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων ή τις καταθέσεις.

Προτίμηση στα μετρητά δίνουν φέτος οι επενδυτές στις ΗΠΑ

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας του MLIV Pulse σε 404 επαγγελματίες και ιδιώτες επενδυτές. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα μετρητά στα χαρτοφυλάκιά τους θα ενίσχυαν αντί να μειώνουν την απόδοσή τους φέτος.

Το ότι τα μετρητά έχουν τέτοια γοητεία λέει πολλά για το άστατο χρηματοοικονομικό και οικονομικό περιβάλλον, σχολιάζει το Bloomberg. Οι φόβοι για μια πιθανή bear market, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve και μια επικείμενη ύφεση έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές ότι φέτος μπορεί να επαναληφθεί το πλήγμα του 2022 στα μετοχικά χαρτοφυλάκια. Ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, Michael Wilson, δήλωσε στο Bloomberg TV την περασμένη εβδομάδα ότι ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει περίπου 20% λόγω των αδύναμων εταιρικών κερδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μετρητά μοιάζουν με ασφαλές καταφύγιο, ιδιαίτερα με τις πρόσφατες αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων γραμματίων του Δημοσίου αρκετά υψηλές.

Φυσικά, οι επενδυτές χάνουν λόγω του πληθωρισμού διατηρώντας μετρητά, δήλωσε η Rachel Elson, σύμβουλος περιουσίας στην Perigon Wealth Management. Ωστόσο, για πελάτες που έχουν μπροστά τους συγκεκριμένα έξοδα, όπως ένας επερχόμενος γάμος ή ένας επικείμενος φορολογικός λογαριασμός, είναι λιγότερο επώδυνο να είναι συνετοί όταν μπορούν να λάβουν απόδοση 3,75% σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου, συμπλήρωσε.

Τα χρήματα που καταθέτουν οι επενδυτές στις αγορές φέτος είναι πιο πιθανό να πάνε σε παθητικά κεφάλαια παρά σε ενεργά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια. Μόνο το 17% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό ένα μέσο μετοχικό κεφάλαιο ενεργητικής διαχείρισης των ΗΠΑ μεγάλης κεφαλαιοποίησης να έχει καλύτερη απόδοση από ένα παθητικό αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί τον S&P 500, μετά τις προμήθειες, το 2023.

Το MLIV Pulse είναι μια εβδομαδιαία έρευνα των αναγνωστών του Bloomberg News στο τερματικό και στο διαδίκτυο, που διεξάγεται από την ομάδα Markets Live του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v