Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Νέο ν/σ κατά της παράτυπης μετανάστευσης παρουσιάζει η κυβέρνηση

«Τα μέτρα μας θα είναι απλά στις αρχές και την εφαρμογή τους: ο μόνος δρόμος για τη Βρετανία θα είναι ένας ασφαλής και νόμιμος δρόμος», δήλωσε η υπουργός Σουέλα Μπράβερμαν.

Βρετανία: Νέο ν/σ κατά της παράτυπης μετανάστευσης παρουσιάζει η κυβέρνηση

Η συντηρητική κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ θα παρουσιάσει αύριο Τρίτη νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο θα έχει στόχο κυρίως να εμποδίζει όσους φτάνουν στη χώρα μέσω της Μάγχης να ζητούν άσυλο στη Βρετανία, ανέφεραν αρκετές εφημερίδες.

Παρά τις υποσχέσεις του Brexit περί «ανάκτησης του ελέγχου» των συνόρων, η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με σημαντική αύξηση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών. Αριθμός ρεκόρ περισσότερων από 45.000 ανθρώπων έφτασαν στη χώρα μέσω της Μάγχης πέρυσι, αυξάνοντας την πίεση στον Σούνακ.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται εδώ και εβδομάδες, προβλέπει μέτρα που θα διευκολύνουν την κράτηση και την απέλαση «όσο το δυνατόν νωρίτερα» των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη Βρετανία παράτυπα, ανέφεραν σήμερα οι εφημερίδες Times και Daily Mail.

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να τους στέλνει στη Ρουάντα, βάσει νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί αλλά δεν έχει εφαρμοστεί λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη, ή προς άλλη χώρα που θα θεωρείται ασφαλής. Εξάλλου θα απαγορεύεται δια βίου να επιστρέφουν στη Βρετανία σε όσους φτάνουν στη χώρα παράτυπα.

Σύμφωνα με τους Times, το Λονδίνο εξετάζει επίσης να αναπτύξει νέες «νόμιμες και ασφαλείς» οδούς για τους αιτούντες άσυλο, αν και δεν δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Τα μέτρα μας θα είναι απλά στις αρχές και την εφαρμογή τους: ο μόνος δρόμος για τη Βρετανία θα είναι ένας ασφαλής και νόμιμος δρόμος», τόνισε η στην εφημερίδα The Sun χθες Κυριακή η Βρετανίδα υπουργός Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία διατηρεί σκληρή γραμμή στο θέμα της μετανάστευσης.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το δίκτυο Sky News χθες ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Κρις Χίτον- Χάρις, απάντησε ότι η Βρετανία σκοπεύει να συνεργαστεί με τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο «θα παραμένουν στην πρώτη ασφαλή χώρα στην οποία φτάνουν».

Ο Σούνακ αναμένεται την Παρασκευή στο Παρίσι για μια διμερή σύνοδο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Σταματήστε τα σκάφη» των παράτυπων μεταναστών είναι μία από τις πέντε προτεραιότητες που έχει ορίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός για τις επόμενες γενικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερα από δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v