Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moderna: Δύο ειδών αναμνηστικές δόσεις θα ρίξει φέτος στην αγορά

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια στελέχη του κορωνοϊού θέλουν να αντιμετωπίσουν οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο και αν θα συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή. Το παιχνίδι των μεταλλάξεων αναδιαμορφώνει τα σχέδια της φαρμακοβιομηχανίας.

Moderna: Δύο ειδών αναμνηστικές δόσεις θα ρίξει φέτος στην αγορά

Η Moderna σχεδιάζει να παραγάγει δύο ενισχυτικά εμβόλια κατά της Covid-19 προκειμένου να κυκλοφορήσουν το φετινό φθινόπωρο, εφόσον τα κράτη δεν συμφωνήσουν στην παραλλαγή που θέλουν να στοχεύσουν κατά προτεραιότητα, γράφει το Bloomberg.

Είναι λογικό η Moderna να ανανεώνει τα πλάνα της καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, δήλωσε ο πρόεδρος Stephen Hoge σε συνέντευξή του. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια στελέχη θέλουν να αντιμετωπίσουν οι διαφορετικές επιμέρους ρυθμιστικές αρχές και εάν θα συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή.

«Πάμε και για τα δύο, είναι εφικτό, αλλά ελπίζουμε ότι τελικά θα είναι πιο απλά τα πράγματα», είπε. 

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού θέτουν συνεχώς νέες προκλήσεις για τις ρυθμιστικές αρχές και τους κατασκευαστές εμβολίων. Μεταξύ άλλων, τίθεται και το ζήτημα εναντίον ποιων στελεχών να στοχεύσουν. Οι αλλαγές στη γενετική σύνθεση του ιού μπορούν να καταστήσουν άχρηστες τις παλαιότερες δόσεις, ενώ οι ταχέως αναπτυσσόμενες παραλλαγές βρίσκονται πάντα μπροστά από την ικανότητα των φαρμακοβιομηχανιών να σχεδιάζουν αποτελεσματικά νέα εμβόλια.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ αναζήτησαν αναμνηστικές δόσεις για διαφορετικές παραλλαγές της Όμικρον σε σύγκριση με τις αντίστοιχες κινήσεις της Ευρώπης και άλλων χωρών. Για να ανταποκριθούν στα αντικρουόμενα αιτήματα, οι ανταγωνίστριες Moderna και Pfizer κυκλοφόρησαν δύο ειδών αναμνηστικές δόσεις, ανάλογα με τη ζήτηση και τις εξουσιοδοτήσεις που υπήρξαν σε κάθε περιοχή.

«Γίνεται πιο δύσκολη η ζωή μας», είπε ο Hoge, εξηγώντας ότι πρέπει να γίνουν επιτυχείς προβλέψεις σχετικά με τη ζήτηση, προκειμένου να μην ξεμείνουν οι πελάτες. Ελπίζει τουλάχιστον, είπε, πως στο βόρειο ημισφαίριο θα υπάρξει ζήτηση για ένα μόνο εμβόλιο φέτος.

«Σίγουρα, πάντως, θα υπάρξουν περισσότερες διαθέσιμες δόσεις εμβολίων για τον κόσμο», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v