Ρωσική χείρα βοήθειας για την ενεργειακή κρίση στην Κούβα

Ο Κουβανός πρόεδρος υποδέχτηκε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft. «Ο πρόεδρος Πούτιν άμεσα και προσωπικά επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν την Κούβα». Εκτακτη δωρεά σιτηρών.

Ρωσική χείρα βοήθειας για την ενεργειακή κρίση στην Κούβα

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σετσίν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη καυσίμων με αποτέλεσμα να μένουν προσωρινά κλειστά τα πρατήρια και να σχηματίζονται ουρές για ώρες.

Ο Σετσίν είπε στον Ντίας Κανέλ αργά το Σάββατο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «άμεσα και προσωπικά» επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν την Κούβα,  ανέφερε το γραφείο του Ντίας Κανέλ σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μέσω Twitter.

Τα tweets που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό της προεδρίας της Κούβας τόνισαν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν διευκρίνισαν τον λόγο της συνάντησης.

 

Ο Σετσίν συναντήθηκε νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης Ρικάρντο Καμπρίσας για να συζητήσουν «την αμοιβαία συνεργασία, ιδίως όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας χθες Κυριακή.

Τιμές στην επέτειο θανάτου του Ούγκο Τσάβες

Ο Σετσίν πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα με αφορμή τη δέκατη επέτειο του θανάτου του πρώην προέδρου της νοτιοαμερικανικής χώρας Ούγκο Τσάβες, στενού συμμάχου τόσο της Κούβας όσο και της Ρωσίας.

Ο πρώην ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο έχει επίσης αναχωρήσει για το Καράκας για την περίσταση, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας.

Η κομμουνιστική Κούβα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η παραγωγή της έχει αποδεκατιστεί εξαιτίας της πανδημίας, των κυρώσεων των ΗΠΑ και της αναποτελεσματικότητας της κεντρικά σχεδιασμένη οικονομίας, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Οι πολύωρες ουρές για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα έχουν ρημάξει το νησί και συνέβαλαν στη μαζική έξοδο Κουβανών τον τελευταίο χρόνο, πολλοί από τους οποίους κατευθύνθηκαν βόρεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία προχώρησε σε «έκτακτη» δωρεά 25.000 τόνων σιταριού προς την Κούβα, με σκοπό την καταπολέμηση των ελλείψεων στο νησί. Ηταν η δεύτερη τέτοιους είδους δωρεά μέσα σ' έναν χρόνο.

Η Ρωσία, που πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επιδιώκει να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με άλλες χώρες που αντιτίθενται στην αποκαλούμενη ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η Κούβα τελεί υπό αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο από το 1962, μετά την κομμουνιστική επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v