Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Ιούνη οι πρώτες κοινές αγορές αερίου από την ΕΕ

Τον Απρίλιο ο διαγωνισμός. Πάνω από 50 εταιρείες παγκοσμίως έχουν δείξει ενδιαφέρον. Η Ευρώπη θέλει να ρίξει τις τιμές και να σταθεροποιήσει τον εφοδιασμό.

Τον Ιούνη οι πρώτες κοινές αγορές αερίου από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να κάνει τα πρώτα της βήματα στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου ως καρτέλ αγοραστών τον επόμενο μήνα, καθώς επιδιώκει να μειώσει τις τιμές της ενέργειας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αρχικές εκτιμήσεις ανεβάζουν την κοινή ζήτηση από τα 27 κράτη του μπλοκ και τις τρεις γειτονικές χώρες -Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν- στα 24 δισ. κυβικά μέτρα τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς.

Πότε θα υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις

Μετά την έναρξη του διαγωνισμού τον Απρίλιο, η ΕΕ αναμένει ότι οι πρώτες συμβάσεις με προμηθευτές από ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Αφρική θα υπογραφούν γύρω στον Ιούνιο.

Οι κοινές αγορές φυσικού αερίου είναι ένα νέο εργαλείο που ανέπτυξε το μπλοκ για να περιορίσει το άλμα στο ενεργειακό κόστος που προκλήθηκε από τη μείωση της ρωσικής προσφοράς, στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι επί του παρόντος μόνο ένα κλάσμα των ρεκόρ τους που σημειώθηκαν τον Αύγουστο, εντούτοις ενισχύουν τον πληθωρισμό των καταναλωτών και επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των τοπικών εταιρειών έναντι των αντιπάλων στις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Πρέπει ξεκάθαρα να αλλάξουμε την οικονομική τάση στην Ευρώπη», είπε ο Σέφτσοβιτς σε συνέντευξή του. «Πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα νέο σύστημα που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, θα φέρει νέους προμηθευτές και θα ωθήσει τις τιμές της ενέργειας προς τα κάτω. Από τότε που ξεκινήσαμε αυτή την άσκηση, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από διεθνείς προμηθευτές».

Το μπλοκ προώθησε μια σειρά από κανονισμούς έκτακτης ανάγκης πέρυσι, για να διασφαλίσει ότι οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών δεν θα επαναληφθούν.

Ο Σέφτσοβιτς είπε ότι έχει δει ενδιαφέρον για κοινές αγορές από βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου σε τομείς όπως χάλυβας, αλουμίνιο, κεραμικά, γυαλί και παραγωγή αυτοκινήτων.

Πάνω από 50 εταιρείες παγκοσμίως ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την ΕΕ

Από την πλευρά της προσφοράς, περισσότερες από 50 εταιρείες από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Ευρώπη μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας, σύμφωνα με τον Σέφτσοβιτς. Μετά τον πρώτο διαγωνισμό, η ΕΕ θα διοργανώνει περισσότερες κοινές αγορές σε τακτική βάση, για να διασφαλίσει ότι το μπλοκ έχει αρκετό φυσικό αέριο. Ενώ ο αποθηκευτικός χώρος της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι περίπου 61% γεμάτος, κυρίως χάρη στον ήπιο χειμώνα, το επίκεντρο έχει ήδη μετατοπιστεί στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενόψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης.

«Είμαι πολύ ενάντια σε κάθε εφησυχασμό ή αίσθηση ότι οι δύσκολες στιγμές του περασμένου έτους έχουν τελειώσει, γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει αυτή η χρονιά», είπε ο Σέφτσοβιτς. «Αυτό που είναι όλο και πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τιμές. Δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε την οικονομία μας με τόσο τεράστια διαφορά τιμής σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v