Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NYT: Φιλοουκρανική ομάδα πίσω από το σαμποτάζ στους Nord Stream

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είχε εμπλοκή ο Ζελένσκι ή κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Πιθανή η συμμετοχή και Ρώσων στην επιχείρηση.

NYT: Φιλοουκρανική ομάδα πίσω από το σαμποτάζ στους Nord Stream

Nέες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους Αμερικανοί αξιωματούχοι δείχνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. 

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ή κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είχε εμπλοκή στην επιχείρηση, σημείωσε η εφηρίδα επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Eπίσης, δεν υπάρχουν σύμφωνα με το δημοσίευμα στοιχεία ότι οι δράστες εκτελούσαν εντολές Ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων. 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι με βάση τις πληροφορίες των Αμερικανών αξιωματούχων αυτοί που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αντιτίθενται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα των μελών της ομάδας ή ποιος διηύθυνε ή χρηματοδότησε την επιχείρηση.

«Οι αξιωματούχοι που εξέτασαν τις πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά την εκτίμησή τους οι σαμποτέρ ήταν πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι, ή ένας συνδυασμός των δύο. Δεν υπήρξε εμπλοκή Αμερικανών ή Βρετανών» σημειώνεται. 

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις του περασμένου έτους στους αγωγούς Nord Stream και δεν έχει πληροφορίες για το τι συνέβη.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε από την πλευρά του ότι το δημοσίευμα των New York Times σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream «αποδεικνύει μόνο ότι η πρωτοβουλία μας για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι απολύτως επίκαιρη».

Η Ρωσία σχεδιάζει να αιτηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου για το σχέδιο ψηφίσματός της που ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Γερμανία: Η έρευνα για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream συνεχίζεται

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση του άρθρου της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο μια φιλοουκρανική οργάνωση ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ωστόσο η δική της έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν από μερικές ημέρες ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα, ανέφερε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

«Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας ερευνά το θέμα από τις αρχές Οκτωβρίου 2022. Επομένως, έχει δικαιοδοσία στη διαδικασία» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι ερευνούν ήδη τις επιθέσεις», υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή είναι ακόμη εκκρεμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v